Artikel - Kristien Kempeneers wil zwemvijver in Zwartberg

15/07/2010 09:24

StampMedia

Kristien Kempeneers (Groen!) wil zwemvijver in Zwartberg

Vrijdag 16 juli bespreekt burgemeester Wim Dries (CD&V) met een groep studenten van de KULeuven hun onderzoek voor een openluchtzwembad op de locatie van de vroegere zoo in Zwartberg. OCMW-raadslid Kristien Kempeneers (Groen!) wil daarbij meer aandacht voor de mogelijkheden van een zwemvijver.

In april dit jaar bestelde het stadsbestuur al een studie bij het Nederlandse adviesbureau Buck om de mogelijkheden van het gebied te onderzoeken. Daarbij bekijkt het bureau ook het businessplan van de KUL studenten. Volgens dat plan zou de kostprijs voor een openluchtzwembad 5,7 miljoen euro bedragen. Nu zien de economie studenten meer voordelen in een zwemvijver. Vrijdag bespreken ze hun plan met de burgemeester.

Lava

OCMW-raadslid Kristien Kempeneers vindt dat positief. "Bij een zwemvijver kan het water gereinigd worden door planten en lava met behulp van een pompsysteem. "Dat is goedkoper want het water blijft hetzelfde. Er is ook geen chloor bij een zwemvijver."

Daarnaast stelt Kempeneers voor een indoor skatepark te maken in plaats van een sauna. "Interessanter, zowel voor de jeugd in Zwartberg als voor jongeren elders." Voor haar moet het ook een sociale invulling krijgen: "Met het OCMW kan er nagedacht worden over een catering voor oude mensen. Zo wordt de vereenzaming tegengegaan."

'Water-mine'

Kempeneers mikt vooral op De Blauwe Vlag, die uitgereikt wordt door de Bond Beter Leefmilieu. Zo'n Vlag staat garant voor veiligheid, milieuvriendelijkheid en hygiëne. "Genk profileert zich als duurzaam en milieuvriendelijk. Met 'water-mine' als groot concept waarbij water en duurzaamheid centraal staan, kan Zwartberg ook buiten Genk meer aandacht krijgen."

"Dat concept is mogelijk", zegt burgemeester Wim Dries. "Daarmee kan het kenmerk van benamingen zoals 'c-mine' voortgezet worden.

Risico's

De burgemeester vraagt zich af of het zin heeft om over de specifieke invulling te denken als eerst nog onderzocht moet worden of een zwemvijver technisch haalbaar is. "Voor de veiligheid moeten we zien of er geen risico's aan verbonden zijn. Het gebied kampt met een wateraflating en er is de terril in de omgeving waar er nog verschuivingen kunnen zijn. Het businessplan van de studenten gaat uit van een kant-en-klare ligging. De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) moet eerst de bodemkwaliteit onderzoeken en bruikbaar bevinden."

Inkomprijs

Dries stelt zich ook vragen over de toegankelijkheid. "Als ik in de studie van de KUL studenten toegangsprijzen zie tussen acht en tien euro, dan twijfel ik toch of jongeren daartoe bereid zijn." In diezelfde studie is ook nog sprake van gratis parkeerplaatsen. "Geen goed idee", zegt Kempeneers daarover. "Het is beter om de toegangsprijs voor het eerste jaar gratis te houden voor mensen die met die fiets komen. Zo moedigen we een milieuvriendelijke mobiliteit aan."

Bedrijven

Een derde punt waar de burgemeester over twijfelt, is of de horeca zal meewerken voor de uitbating rondom een zwemvijver. "Want de vraag is ook: 'wie betaalt dat allemaal?' Daarom dat we ook met privéfirma's zouden moeten samenwerken." Grote bedrijven hebben volgens Dries al interesse getoond voor het businessplan van de KUL studenten.

Kempeneers ziet liever geen grote bedrijven. "Die zorgen voor meer verkeer in de buurt . "Maar als er duidelijke ecologische afspraken zijn, dan is samenwerking met de private sector geen probleem."

Tijd

"Ik begrijp dat een degelijk onderzoek tijd nodig heeft. Maar over twee jaar wil ik een resultaat zien", zegt Kempeneers nog. "Laten we vooreerst de resultaten van de onderzoeken afwachten", vindt Wim Dries. "Daarna zien we welke richting we uit kunnen."

© 2010 - StampMedia - Hasna Ankal

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel