Ingezonden persbericht


VNGMagazinelogo

VNG Magazine is het officiële orgaan van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten

Onderwerpen VNG Magazine nr. 17 vrijdag 16 juli 2010


* Voetbalwet: ruim arsenaal aan middelen
De Eerste Kamer is vorige week met een ruime meerderheid akkoord gegaan met de nieuwe Voetbalwet. Met deze 'wet maatregelen bestrijding voetbalvandalisme en ernstige overlast' krijgen gemeenten bevoegdheden om preventief in te grijpen. Burgemeesters zijn er blij mee. Niet alleen in betaaldvoetbalgemeenten maar ook in gemeenten met amateurvoetbal.


* Herziening bestemmingsplan kan sneller
De nieuwe Wet ruimtelijke ordening zorgt voor versnelling van procedures. Desondanks wacht de burger vaak nog te lang op een beslissing over zijn concrete en simpele bouwaanvraag als daar een herziening van het bestemmingsplan voor nodig is. De procedure loopt vooral vertraging op bij de vaststelling in de gemeenteraad. Ook met de voorbereiding binnen de gemeentelijke organisatie is veel tijd gemoeid.


* Aanpak zwerfafval kost 250 miljoen
Het voorkomen, opruimen en verwerken van zwerfafval in publieke ruimten kost 250 miljoen euro per jaar. Gemeenten betalen daarvan met 193 miljoen het leeuwendeel. Andere gebiedsbeheerders, ov-bedrijven en organisaties als Stichting Nederland Schoon en Agentschap NL betalen de rest. De VNG vindt dat het bedrijfsleven meer moet doen tegen zwerfafval.


* BES-eilanden zuinig op hun natuur
De biodiversiteit van Nederland stijgt op 10 oktober, wanneer Bonaire, Sint Eustatius en Saba 'bijzondere gemeenten' worden, in één klap met 25 procent. De natuur op en rond de BES-eilanden is spectaculair mooi. Maar ook kwetsbaar. De vraag die de BES-eilanden bezighoudt: hoe gaat Nederland hiermee om? De kans dat het nationale parken als de Veluwe en de Waddenzee worden, is vooralsnog uiterst klein.


* Wet openbaarheid bestuur functioneert niet goed De gemeente Kaag en Braassem mag van de rechter geen leges in rekening brengen voor werkzaamheden die nodig zijn voor de behandeling van een Wob-verzoek (Wet openbaarheid van bestuur). De VNG adviseert gemeenten ondanks de uitspraak gewoon door te gaan met het heffen van leges bij Wob-verzoeken. Hoger beroep moet duidelijkheid verschaffen. Heerlen laat het er op aankomen.


* Gemeenten: meer ruimte voor burgers
Gemeenten grijpen de komende bezuinigingen aan om burgers meer ruimte te geven en zelf een stapje terug te doen. Dat blijkt uit de analyse van collegeakkoorden van 120 gemeenten door Stade Advies.


* Senaat geeft nieuwe gemeenten groen licht
Niets staat de Antilliaanse eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba meer in de weg om in oktober 'bijzondere gemeenten' van Nederland te worden. De Eerste Kamer ging vorige week akkoord met hun nieuwe status.


* Crisis- en herstelwet helpt Spoorzone Zwolle Spoorzone Zwolle draait mee in de eerste tranche van de AMvB Crisis- en herstelwet (Chw). Wethouder Gerrit Piek is blij; de wet levert bij de realisatie van diverse deelprojecten een tijdwinst van enkele jaren op.
* Duurzaamheid troef in collegeakkoorden
De duurzame ambities hebben nauwelijks geleden onder de economische crisis. Dat blijkt uit een analyse van 323 nieuwe collegeakkoorden door de VNG en DHV. Het thema 'duurzaamheid' krijgt aandacht in 95 procent van de onderzochte akkoorden; alleen het thema 'werk' scoort hoger.


* VNG Nieuws
Nieuw functiewaarderingssysteem
Dinsdag 6 juli ondertekende VNG-directieraadslid Sandra Korthuis namens de VNG een overeenkomst voor de ontwikkeling van een nieuw sectoraal functiewaarderingssysteem voor gemeenten. Verder o.a. in het VNG Nieuws:

* Discussie toekomst bestuurlijke organisatie
* Ledenpeiling: geen verbod op dancefeesten
* Kleine gemeenten in gesprek met VNG

* Sterkere samenwerking met Europese koepelorganisatie
* Vaste prijs voor oud papier en karton

In de vakantieperiode verschijnt VNG Magazine driewekelijks: 6 augustus (nr. 18) en 27 augustus (nr. 19). Daarna is de frequentie weer tweewekelijks. Bij overname van nieuws is bronvermelding verplicht.