FNV Bouw

"Strukton Bouw zet 22 man selectief op straat"

Selectief en niet volgens de wettelijke regels. Dat is het oordeel van FNV Bouw en CNV Vakmensen over het voorgenomen ontslag van 22 werknemers bij Strukton Bouw. De vakbonden beraden zich op stappen, bijvoorbeeld naar de kantonrechter. Inzet: de werknemer blijft in dienst.

Een week geleden presenteerde het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) de nieuwste cijfers over de bouwsector. Het aantal arbeidsplaatsen holt hard achteruit. In het derde kwartaal van 2008 werkten er nog 168.000 mensen in de bouw, in het eerste kwartaal van 2010 waren het er nog 152.000. Ook Strukton Bouw ontkomt niet aan de krimp. Het bedrijf verwacht een productiedaling dit jaar en voorziet minder omzet. Dat gaat ten koste van 22 personeelsleden. Het bedrijf mag het financieel wel goed willen regelen maar daar heb je geen werk mee.

Afspiegeling
FNV Bouw en CNV Vakmensen begrijpen dat een bouwbedrijf in zwaar economisch tij maatregelen moet treffen. Maar daarbij gelden wel regels. De bonden wijzen erop dat Strukton Bouw bij deze ontslagronde het afspiegelingsbeginsel niet volgt. In plaats van de wettelijke spelregels hanteert Strukton Bouw eigen selectiecriteria. Die zijn gebaseerd op kwaliteit. Werknemers die kwalitatief niet met de besten mee kunnen komen, hebben ook recht op werk. In tijden met grote omzetten hebben ook deze werknemers het bedrijf groot gemaakt. Een reorganisatie bij omzetdaling kan niet gepaard gaan met een kwaliteitsslag.

Stap
Ben Bleumer, regiobestuurder bij FNV Bouw: "Als bonden kunnen we niet leven met deze handelswijze. Het afspiegelingsbeginsel bestaat niet voor niets. Wij willen dat werkgevers zich eraan houden. Ik ben niet blind voor de noodzaak van een reorganisatie bij Strukton Bouw, maar ik wil wel dat ontslaan gebeurt volgens de wettelijke regels. Niemand vindt het leuk om ontslag te krijgen. Juist daarom zijn er spelregels opgesteld. Strukton wil op het gebied van innovatie en duurzaamheid de eerste en de beste zijn. Dat kan het bedrijf mooi aantonen door op duurzame wijze met mensen om te gaan. Overigens merk ik dat Strukton Bouw in de toekomst wel bereid is om met het afspiegelingsbeginsel te werken. Dat is een stap in de goede richting."

Publicatiedatum: 15-07-2010