KNHS

Nederlands Oranje kwartet kan in Aken geen vuist maken 16 juli 2010


AKEN (KNHS) - In de Meydan FEI Nations Cup competitie die in Aken op donderdagavond werd verreden heeft het Nederlandse team geen vuist kunnen maken. In de eerste manche wist het Oranje kwartet met de hakken over de sloot de tweede ronde te halen. In de tweede ronde zagen de Oranje ruiters de afstand op de koplopers alleen maar groter worden en wisten ze alleen dankzij fouten van anderen van een achtste plek na de eerste manche op te klimmen naar de zesde. De Ieren zegevierden voor Duitsland terwijl de Verenigde Staten als derde eindigden.

Het begon zuur voor de Nederlandse ruiters in de eerste manche. Vincent Voorn (Dinteloord) stuurde zijn Olympische schimmel Audi's Alpapillon-Armanie met drie springfouten aan de benen van start naar finish. Gerco Schröder (Lochem) noteerde met de schimmel Eurocommerce New Orleans volledig onverwacht een weigering op een muur met een boog er in. "De zon stond achter de muur en scheen onder de boog door waardoor er voor de hindernis, die in de schaduw lag, een helle lichtvlek op het gras lag. Ik weet zeker dat mijn paard daardoor werd afgeleid", aldus Gerco die met zeven strafpunten de ring verliet. Vier daarvan waren voor de weigering en drie voor het overschrijden van de tijd.

Harrie Smolders (Lage Mierde) tikte op een hindernis de bovenste boom uit de lepels met Exquis Walnut de Muze maar Marc Houtzager (Rouveen) liet met de goedgekeurde KWPN dekhengst Opium VS, die ook Olympische ervaring heeft, alle balken liggen en wist ook strafpunten voor het overschrijden van de tijd te vermijden.

Na de eerste ronde hoefden de Polen voor de zesde maal op rij en de Spaanse ruiters voor het eerst dit seizoen hun paarden niet te zadelen voor de tweede ronde. Ondanks het feit dat er in de eerste manche elf foutloze ritten van de 39 starts konden worden genoteerd leert de historie dat in de tweede manche nog heel veel kan veranderen. Met Spanje in een positie waarin zij geen punten zouden kunnen veroveren, kon Nederland, als ze een topprestatie in de tweede manche neer zouden weten te zetten, aardig inlopen op Spanje dat op de zesde plaats staat in de tussenstand. Die positie is net op de grens die veiligheid biedt want de landen die als zevende, achtste, negende en tiende eindigen degraderen uit deze attractieve competitie.

Voorn leek goed van start te gaan maar moest tijdens zijn rit toch twee springfouten accepteren en daarmee werd de toon gezet. Ondanks de voortreffelijke prestatie van Gerco Schröder en Eurocommerce New Orleans, zij bleven foutloos, wisten ook Smolders en Houtzager de lei niet schoon te houden. Smolders moest met Exquis Walnut de Muze twee springfouten accepteren en Houtzager één.

De Ieren wisten de lei in het geheel schoon te houden en wisten met hun totaal van vier strafpunten die zij in de eerste manche hadden verzameld de wedstrijd te winnen. Daarmee brachten zij zich ook meteen in zekerheid want zij delen nu samen de derde plaats in de tussenstand met de Britten en de Duitsers. Duitsland eindigde als tweede in Aken met een punt achterstand op de Ieren. De jeugdige Janne-Friederike Meyer, die debuteerde in Aken met het Duitse team, moest in de eerste manche een fout op de allerlaatste hindernis accepteren en werd in de tweede ronde geconfronteerd met een strafpunt voor het overschrijden van de tijd. De Amerikanen die op de tweede plaats staan in de tussenstand werden derde terwijl de Fransen en de Zwitsers de vierde plaats deelden.

Na afloop van de wedstrijd stond bondscoach Rob Ehrens een beetje sip te kijken. "We hebben de schrale troost dat we drie punten hebben kunnen pakken maar het hadden er gewoon een paar meer moeten zijn. Helaas kan ik er niet meer van maken. Wat ons nu te doen staat is duidelijk. Over twee weken gaan we naar Hickstead en over drie weken is Dublin. Daar wil ik met het sterkst mogelijke team naar toe in een poging de Spanjaarden in te halen en de Zwitsers en de Zweden achter ons te houden. Pas na Dublin ga ik nadenken over de WEG in Kentucky".

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info hier: www.chioaachen.de

Uitslag Meydan FEI Nations Cup Aken:

1) Ierland 4

2) Duitsland 9

3) USA 12

4) Zwitserland 16
4) Frankrijk 16
6) Nederland 24

- Vincent Voorn (Dinteloord) Audis Alpapillon-Armanie (Aldato x Cassini ) 12 / 8

- Gerco Schröder (Lochem) Eurocommerce New Orleans 7 / 0
- Harrie Smolders (Lage Mierde) Exquis Walnut de Muze 4 / 8
- Marc Houtzager (Rouveen) Opium VS 0 / 5
7) Zweden 31
8) Groot Brittannië 35
Niet geplaatst voor tweede ronde:
9) Polen 17
10) Spanje 18

Tussenstand Meydan FEI Nations Cup (na 6 wedstrijden):
1) Frankrijk - 43.5

2) USA 31.5

3) Ierland 28.5
3) Groot-Brittannië - 28.5
3) Duitsland - 28.5
6) Spanje 21.5
7) Nederland 17
8) Zwitserland - 15
9) Zweden - 14
10) Polen - 0

Kalender 2010:

30 juli - Hickstead (Eng)
6 augustus - Dublin (Ier) - finale

Foto Marc Houtzager met Opium VS door: www.melissen.net