Ingezonden persbericht


Persbericht

juli 2010

Amsterdam | donderdag 15 juli 2010

Spannende finale EK Debatteren

"Spectaculaire finale in het vooruitzicht"

AMSTERDAM --- Twee teams uit Oxford, een team uit Cambridge en een team uit Dublin, zijn de finalisten voor het Europees Kampioenschap debatteren 2010. De finale vindt morgen plaats in de Amsterdamse Westerkerk. Zeshonderd debaters uit heel Europa begonnen afgelopen dinsdag aan het grootste debattoernooi ooit in Nederland georganiseerd.

Tijdens het beraad van de jury zal de bekende sociale wetenschapper Abram de Swaan spreken over het gebrek aan ruimte voor het publieke debat binnen de EU. De finale in de Westerkerk in Amsterdam is vrij toegankelijk voor publiek (aanmelden voor via www.vuconnected.nl).

Medeorganisator Amber van Harskamp blikt vooruit: "Gelet op de reputatie van teams verwacht ik een zeer spectaculaire finale. Oxford en Cambridge zijn het meest ervaren, maar het team uit Ierland is echter ook goed op dreef. Zij zijn de outsiders voor dit toernooi. De organisatie en het niveau van jurering heeft Nederlands reputatie als debatland voor eens en altijd gevestigd."

Aan het toernooi deden ook een aantal Nederlandse teams mee, maar die eindigden helaas niet hoog genoeg om tot de finales door te breken. Wel dingen debaters uit Groningen nog mee naar de prijs voor het beste debatteam in de categorie Engels-als-tweede-taal. Zij zullen strijden tegen een team uit Athene, een team uit Ljubljana en een team uit Istanbul.

Debatteren is een sport waarbij teams van twee een kwartier van tevoren een stelling krijgen te horen, die ze moeten verdedigen of aanvallen. De onderwerpen variëren van internationale betrekkingen tot medisch ethiek. De voertaal is Engels. Na afloop bepaalt een jury welk team het meest overtuigend was.

Het EK Debatteren 2010 wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Amsterdam, de VU, UvA en het Europafonds.

Waar en wanneer?

Datum: vrijdag 16 juli 2010

Tijd: 15.00 uur

Plaats: Amsterdam | Westerkerk | Prinsengracht 281

Toegang: gratis

Informatie en aanmelden www.vuconnected.nl / www.amsterdameudc.org