Ingezonden persbericht


Persbericht

Unieke samenwerking NNO en PeerGrouP resulteert in lovende reacties op jeugdconcerten

In juni 2010 kwamen zo'n 17.000 bezoekers naar de tournee van het Noord Nederlands Orkest in de diverse zalen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. De zogeheten Pieter Roelf Jeugdconcerten (op initiatief en met financiële ondersteuning van Stichting Albino) werden reeds voor het elfde jaar gehouden. Aan deze concerten nemen ruim 400 basisischolen deel voor kinderen in de leeftijd van 9 tot 12 jaar. Dit jaar werd een combinatie gemaakt van muziek met een verhaal, ontwikkeld en uitgevoerd door een verteller en een poppenspeler van de PeerGrouP uit Drenthe en het NNO. Het verhaal liep als een rode draad door de muziek van onder andere Tsjaikovski, Prokofjev en Stravinsky. Het orkest stond onder leiding van dirigent Hans Leenders.

Foto © Peter Rillema

Het verhaal van Noottocht! Een componist heeft al jaren geen muziek meer gemaakt. Hij is verdrietig, omdat hij zijn vrouw verloren heeft. Elke dag staart hij naar haar schilderij. Maar op een dag krijgt hij een uitnodiging voor een grote wedstrijd. De componist besluit dat dit zijn kans is om nog een keer een stuk te maken voor zijn vrouw. Hij werkt en werkt, maar toch klinkt de muziek niet goed. Hij mist de harmonie. Om die te vinden duikt de componist letterlijk het orkest in. Daar maakt hij een reis langs de instrumenten. Met hen gaat hij op zoek naar het geheim van de muziek. Foto © Peter Rillema

Kinderen enthousiast
De kinderen hebben adembenemend zitten luisteren naar de combinatie van klassieke muziek met theater en brachten daarmee - vaak voor de eerste keer van hun leven - een bezoek aan een concertzaal met groot symfonisch orkest. De succesvolle voorstelling werd prachtig ondersteund door aansprekende animatiebeelden. De regie was in handen van Floris Delft, poppenspeler was Siem van Leeuwen en verteller was Rogier in't Hout.

Foto © Peter Rillema
Met dank aan Stichting Albino, provincies Friesland en Drenthe, gemeente Groningen, VSB Fonds en SNS Reaal Fonds voor de financiële steun.

Het Noord Nederlands Orkest

Het Noord Nederlands Orkest (NNO) heeft wortels in het jaar 1862, toen het Orchest der Vereeniging De Harmonie werd opgericht als onderdeel van sociëteit De Harmonie. In 1926 ging het orkest zelfstandig verder als Groninger Orchest Vereeniging. In 2012 viert het orkest zijn 150-jarig bestaan en mag hierdoor als het oudste nog bestaande symfonieorkest van Nederland gezien worden. Op dit moment is het Noord Nederlands Orkest het grootste Nederlandse symfonieorkest in de regio. Met Groningen als standplaats verzorgt het orkest zo'n 140 concerten per seizoen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en op belangrijke podia in de rest van Nederland, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam. Het NNO treedt ook regelmatig in het buitenland op (zoals eerder in Duitsland en Spanje en in begin november zeer succesvol in Salle Pleyel en Cité de la Musique in Parijs), is regelmatig te beluisteren tijdens radio-uitzendingen en heeft de afgelopen vijf jaar diverse CD's op gerenommeerde labels uitgebracht die in de vakpers enthousiast zijn ontvangen.

De programmering van het orkest onderscheidt zich door durf en originaliteit. In elk seizoenprogramma zijn cross-overs te vinden met andere muziekstijlen - zoals jazz en popmuziek - naast bijzonder samengestelde programma's van barok tot 21e-eeuws. Daarnaast organiseert het NNO samen met het Grand Theatre/ Prime concerten elk jaar een festival rond een prominente, hedendaagse componist. Sinds 2000 hebben internationaal gelauwerde componisten als Terry Riley, Arvo Pärt, Hans Werner Henze, Wolfgang Rihm, Sir Harrison Birtwistle, Heiner Goebbels en Sofia Gubaidulina, Philip Glass, Laurie Anderson en Michael Nyman Groningen aangedaan. Het NNO werkte in het verleden met vooraanstaande dirigenten zoals Jean Fournet, Charles de Wolff, Franz Paul Decker, Alain Lombard, Sergiu Comissiona, Richard Dufallo, Nikolai Alexeev, Jan Willem de Vriend, Jacques Mercier, Alexander Vedernikov en Viktor Liberman, die van 1997 tot 1999 chef-dirigent van het NNO was. Sinds 2005-2006 is Michel Tabachnik chef-dirigent van het orkest. Daarnaast is de heer Tabachnik met ingang van seizoen 2008-2009 ook de nieuwe chef-dirigent / artistiek directeur van Brussels Philharmonic - het Vlaams Radio Orkest.

PeerGrouP

De PeerGrouP betekent gelijkgestemden, een groep met een gelijk doel voor ogen. Ze bestaat uit een vaste kern van medewerkers. Per project wordt deze bevlogen kern uitgebreid met freelance specialisten uit Nederland of daarbuiten. Thuisbasis is het Drentsche Veenhuizen. De groep kiest er bewust voor om daar vanuit te werken en een publiek aan te spreken van plattelandsbewoners. De reden: een diep gewortelde verbondenheid met het leven en werken op het platteland. De PeerGrouP maakt locatietheater dat buiten de gangbare, klassieke of traditionele vormen treedt. Het resultaat kan theater, beeldende kunst en ook een film zijn. Vaak bevindt het werk zich op het snijvlak van verschillende disciplines of opvattingen. Projecten van de PeerGrouP hebben regelmatig een documentair karakter, waarbij niet een verhaallijn of personage centraal staat maar een thema, een gebeurtenis of een geschiedenis. De relatie die wordt aangegaan met de locatie en het publiek, draagt eraan bij dat mensen zich tot het werk kunnen verhouden. De PeerGrouP zoekt haar onderwerpen in ruraal gebied, de agrarische sector, het landschap en hoe daar mee omgegaan wordt. Het platteland is een bron van informatie en inspiratie. Op het moment zijn er grote transformaties gaande op dit gebied. Het beschreven plan voor een documentaire vloeit hier logischerwijs uit voort.

{Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht