Ingezonden persbericht



---


Persbericht

16 juli 2010

Wederopbouw Haiti vordert gestaag

Gorinchem/Apeldoorn - De gezamenlijke noodhulpactie voor Haiti heeft inmiddels ruim E 7,7 miljoen opgebracht. Ruim E 2 miljoen, een kwart van het binnengekomen bedrag, wordt momenteel besteed aan noodhulp en wederopbouw. Verdere plannen voor wederopbouw op de lange termijn worden op dit moment nader uitgewerkt. De lokale partners van Woord en Daad en ZOA-Vluchtelingenzorg werken hard aan verbetering van de schrijnende situatie in Haiti.

Bijdragen aan wederopbouw
Van het bedrag is E 6 miljoen via Woord en Daad en E 1,7 miljoen via ZOA Vluchtelingenzorg binnengekomen. Jaap Noordzij, als noodhulpmanager uitgezonden naar Haïti, werkt twee jaar lang samen met de lokale partners van Woord en Daad, Parole et Action en AMG Haiti. Hij richt zich in de wijken Delmas en Bel Air op een verdere uitwerking van het plan van aanpak dat met de lokale partners, is opgesteld:
1. Puinruimen (35 scholen, kerken, huizen)

2. Opstart van onderwijs (27 scholen)

3. Medische zorg (1 vaste kliniek, 2 mobiele klinieken)
4. Herbouw scholen (10 scholen)

5. Coördinatie tentenkampen (15 tentenkampen)
6. Huizenbouw (1.000 huizen)

Jaap Noordzij: "Vanaf het begin hebben we ons ten doel gesteld dat de Haïtianen zelf betrokken zijn bij de wederopbouw van hun land. Daarom wordt bij verschillende onderdelen gekozen voor de cash-for-work-aanpak. Werkloze Haïtianen krijgen daarmee de mogelijkheid om bij te dragen aan de wederopbouw van hun land, in ruil voor een vergoeding. Het mes snijdt zo aan twee kanten. Aan de ene kant helpt het om de wederopbouw te bespoedigen, aan de andere kant creëert het werkgelegenheid voor de getroffen Haïtianen".

"De scholen- en huizenbouw is nog niet gestart, omdat de (bouw)grond eerst puinvrij gemaakt moet worden en het eigendomsrecht vaak onduidelijk is. Ook het afgeven van vergunningen verloopt nog niet soepel. Daarnaast zijn de Haïtianen vaak angstig vanwege psycho-sociale redenen om in betonnen gebouwen te verblijven. De lokale situatie maakt het moeilijk om tempo te maken, maar samen met de lokale partners gaat de wederopbouw toch gestaag door", aldus Jaap Noordzij.

Directe noodhulp
De eerste maanden is vooral directe noodhulp verleend, waarbij vooral voedsel- en waterpakketten is uitgedeeld en non-food items (waaronder tentzeilen, dekens en keukenmaterialen). Ook is er medische hulp verleend en zijn waterpunten hersteld. Dankzij de samenwerking met andere hulporganisaties en de VN, konden verschillende hulpgoederen kosteloos ter beschikking gesteld worden.

De partnerorganisatie van ZOA-Vluchtelingenzorg, CRWRC, blijft actief in het gebied rondom Léogane. Inmiddels is van drie dorpen geïnventariseerd welke huizen beschadigd zijn en welke noden er zijn. Zo'n 20.000 mensen zullen hulp ontvangen gericht op voedselvoorziening, water en sanitatie en onderdak dat zowel aardbevings- als orkaanbestendig is.

Op 23 juli wordt de halfjaarlijkse rapportage verstuurd naar de donoren van Woord en Daad. Meer informatie is te vinden op de website www.samenvoorhaiti.nl.

***EINDE PERSBERICHT***