Gemeente Maastricht



Reageer

Krachten bundelen om bezuinigingen op te vangen

Kwaliteit stad in stand houden

Net als in alle andere gemeenten in Nederland staat Maastricht voor een ongekende bezuinigingsopgave door de te verwachten rijksbezuinigingen als gevolg van de kredietcrisis. De rijkskortingen voor Maastricht worden geraamd op EUR 20 miljoen structureel. In het aangekondigde plan van aanpak doet het college van B&W voorstellen om in de periode 2012 - 2018 die bezuinigen te realiseren. De voorgestelde bezuinigingen lopen op van EUR 7,5 miljoen in 2012 naar EUR 22,7 miljoen in 2018.

Door fors te snijden in het eigen ambtelijk apparaat, dat van de aan de gemeente gekoppelde instellingen en door de externe inhuur te verminderen, kan een deel van de pijn richting burgers worden verzacht. Samen met de gemeenten in de (Eu)regio wordt gezocht naar mogelijke gemeenschappelijke uitvoering van taken. Samenwerking hierin levert een reductie van kosten door efficiency en schaalvergroting.

Maastricht houdt dus vast aan de uitgangspunten zoals verwoord in de Stadsvisie 2030 en het Bestuursakkoord 2010 - 2014. Dit betekent dat de uitgangspunten voor Maastricht Kennisstad, Cultuurstad en Woonstad leidend blijven. In het bestuursakkoord is vastgelegd dat in de bestuursperiode de budgetten voor het armoedebeleid, de wmo-voorzieningen en veiligheid naar vermogen worden ontzien. Daardoor blijft de kwaliteit van Maastricht behouden, de stad blijft op koers, maar kan het tempo waarin het doel bereikt wordt lager liggen.

De uitgangspunten voor de bezuinigings- en takendiscussie die bij deze visie horen zijn:


* Scherp kiezen voor toekomstige investeringen die bijdragen aan de eigen visie. Onderwerpen die matig of in het geheel niet bijdragen, worden onderwerp van onderzoek voor bezuiniging;
* Stimuleren van eigen verantwoordelijkheid en initiatief, maar met bescherming van mensen in een kwetsbare positie;
* Scherp letten op de kosteneffectiviteit;
* Vul geen gaten die anderen laten vallen, behalve als dit de zwakkeren in de samenleving treft;

* Wees terughoudend met nieuw beleid, alleen nieuw beleid als we het er voor over hebben om iets te schrappen of de inkomsten te verhogen; en

* Regionaal doen wat regionaal kan.

Proces
Doel van dit plan van aanpak is een nieuwe meerjarig sluitende begroting te maken die aangepast is aan de lagere inkomsten van het Rijk. Het college schuift deze financiële problemen niet door naar de toekomst. Het plan van aanpak is de start van een uitgebreide onderzoek- en consultatieronde komend jaar met de direct betrokkenen (gemeenteraad, bewoners, verbonden partijen, organisaties, medewerkers, regiogemeenten). Daarna wordt het plan in juni 2011 ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad.

De raad zal gedurende deze ronde op verschillende momenten (de voortgang van) dit plan van aanpak bespreken, voor het eerst tijdens een raadsconferentie in september 2010. Naar verwachting ontstaat er pas in 2011 definitieve duidelijkheid over omvang en tempo van de rijksbezuinigingen.

Het college van B&W wil dus goed luisteren naar iedereen die met deze bezuinigingen te maken heeft, maar er mogen geen valse verwachtingen worden gewekt. De bezuinigingen zijn onontkoombaar en van een ongekende omvang.