Alexander Deman schenkt 15.000 euro aan het goede doel

16/07/2010 12:13

Zandsculpturenfestival

Morgennamiddag schenkt de organisatie van het Zandsculpturenfestival in Blankenberge opnieuw een deel van z'n inkomsten weg aan het goede doel. Het initiatief komt van Alexander Deman, organisator van het festival, en zelf ex-leukemiepatiënt.

Dokter Dominik Selleslag van het Brugse Sintjanshospitaal mag een cheque ter waarde van 1.000 euro in ontvangst nemen. De centen worden gebruikt voor de financiering van speciale behandelingen van leukemiepatiënten, die door het ziekenfonds maar deels terugbetaald worden.

Alexander Deman ondersteunt twee keer per jaar de leukemiepatiënten, met het Zandsculpturenfestival in Blankenberge en het Brugse IJssculpturenfestival. In het verleden schond de organisator ook meerdere cheques aan het Ariane Leukemiefonds onder leiding van professor Bron van het Brusselse Jules Bordet Instituut. 'Ik werd ruim 6 jaar geleden geconfronteerd met deze verschrikkelijke ziekte', aldus Deman. 'Een beenmergtransplantatie van mijn broer heeft me uiteindelijk het leven gered na een helse periode van chemotherapie en bestraling. Sindsdien ben ik me blijven inzetten voor de leukemiepatiënten. Ondertussen heb ik ruim 15.000 euro weggeschonken en dit bedrag zal in de toekomst alleen maar verhogen.'

Leukemie is een verzamelterm voor een groep van beenmergkankers gekenmerkt door een ontregelde groei van verschillende soorten witte bloedcellen. Bij kinderen is leukemie de meest voorkomende kanker. Over de preciese oorzaak van leukemie is weinig bekend. Hoe sneller de diagnose gesteld is en de behandeling is begonnen, hoe beter de prognose. De overlevingskans na vijf jaar wordt geschat op 50 % na een adequate behandeling. Het aantal nieuwe gevallen van leukemie per 100.000 inwoners per jaar wordt op 7 à 8 geschat, wat dus in België neerkomt op ongeveer 700 à 800 nieuwe gevallen per jaar.

Het Zandsculpturenfestival behaalde onlangs ook een waardevolle vermelding in het Guinness Book of Records voor het langste beeldenparcour ter wereld, met een afstand van 841 meter, goed voor een educatieve wandeling van ruim 2 uur. Niet minder dan 171 beelden staan gesculpteerd, verspreid over 40 landen, waarvan 100 erkende wereldwonderen die ook op de Unseco werelderfgoedlijst staan vermeld. Respectievelijk 40 artiesten hebben meegewerkt aan de opbouw van het grootste zandsculpturenfestival ter wereld.

Het thema 'Reis om de Wereld' is nog te bezichtigen tot en met 31 augustus, elke dag van 10 tot 19 uur, in de Duinse Polders van Blankenberge. U hoeft niet te reserveren en ontvangt een gratis reisgids aan de ingang. Er is gratis parking, de kusttram stopt voor de deur en het station en de zeedijk liggen op wandelafstand van het festival.

Net als de voorbije jaren laat de organisatie niets aan het toeval over en zijn heel wat kunstwerken onder een tentendak opgesteld. In de eerste tent staat 90 beelden verspreid over 24 landen. In de tweede tent staan nog eens 70 beelden voor de 16 Europese landen. 'Het weer speelt ons geen parten. Buiten hebben we ons beperkt tot de 10 grootste wereldwonderen zoals de Piramiden, de Taj Mahal en de Eiffeltoren', besluit Deman.

Afspraak zaterdag 17 juli in de spiegeltent met dokter Selleslag en de organisator Alexander Deman. De overhandiging van de cheque vindt plaats om 14u30.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel