300 acts, 4700 kilo aardappeltaart en een ei van anderhalve meter 14/07/2010 21:02

Reclamemakkers Van 16 tot en met 18 juli kookt Veghel weer volledig over. Van het publiek, de podia, de muzikale optredens, de theatervoorstellingen, de culinaire verrassingen ... Dit en nog veel meer in grediënten die het Slokdarmfestival 2010 rijk is. 4700 kilo aardappeltaart bijvoorbeeld. Dit culinaire baksel wordt tijdens het festival bereid in een pan van 32,5 m2. Een prestatie die rijp zal zijn voor het Guiness Book of Records. Indrukwekkend? Ongetwijfeld. En dan te bedenken dat dit slechts één van de driehonderd programmaonderdelen is.

Deze vierde festivaleditie bewijst het succes van het beproefde recept dat in 2004 voor het eerst werd opgediend. Namelijk een driedaags cultureel festival waarbij eten en drinken centraal staan. Klinkt eenvoudig, maar de organisatie maakt er vanaf de eerste editie een uniek evenement van dat zich niet laat vergelijken met welk festival dan ook. De succesfactoren? Culinaire grenzen die worden verlegd, amateurs en verenigingen die de handen ineen slaan met 's lands grootste professionals, kunstenaars van elk pluimage die alle vrijheid krijgen, hoogst bijzondere locaties, recordpogingen ... Kortom: alles wat nooit eerder vertoond is, schrijft dit weekend geschiedenis in Veghel.

Nationaal bekend en lokaal bemind
Naast de vele culinaire hoogstandjes presenteert het Slokdarmfestival dit jaar een afgewogen culturele mix tussen lokale talenten en nationale helden, zoals Susan Smit, Candy Dulfer, Cesar Zuiderwijk, Wende Snijders, Sidney Samson en Alain Clark. Artiesten die op het eerste gezicht de smaakmakers van het festival zijn. Maar daarmee worden de vele, overige acts te kort gedaan. De openingsact van kunstenaar Andreas Hetfeld bijvoorbeeld. Samen met scholieren heeft hij een immens nest met een doorsnee van tien meter gemaakt. Het nest wordt op vrijdag 16 juli via een helikopter voorzien van een enorm aluminium ei van anderhalve meter breed. Met deze symbolische handeling wordt het evenement officieel geopend. Op naar drie vruchtbare en grootste dagen ...

Alle remmen gaan los
Na de unieke ei-legging op vrijdag gaat het sein op groen voor de deelnemers om alles uit de kast te halen voor een grensverleggende presentatie. Zo dirigeert Marc van Kessel een orkest van maar liefst 700 muzikanten om het 700-jarig bestaan van Veghel te vieren. Historisch besef is er ook bij Gerard van Asperen. Samen met de ReVaBo en bouwbedrijf van de Ven heeft hij het eeuwenoude ontwerp van een vouwbare biechtstoel in uitvoering gebracht. Kortom: elke act heeft een uniek karakter. Dat geldt zeker ook voor de artiesten die hun act subtiel hebben afgestemd op het vertrouwde thema van het Slokdarmfestival: de mix van cultuur en culinair. Dé twee-eenheid die Veghel kenmerkt en waarmee het landelijk sterk op de kaart staat. Mede dankzij het Slokdarmfestival dat voor de vierde keer in zes jaar tijd gehouden wordt.

Landelijke aandacht
Het Slokdarmfestival verdient dankzij de bijzondere opzet de aandacht van een groot publiek. Twee jaar geleden ontving Veghel zo'n 40.000 bezoekers en dit jaar lijkt daar nog een schepje bovenop te komen. Vooral vanwege de landelijke en regionale media die steeds meer oog krijgen voor het driedaagse culturele en culinaire epicentrum van Nederland. Een succes dat in deze grootschalige vorm nooit mogelijk zou zijn zonder de inzet en bijdragen van vele vrijwilligers, partners, sponsoren en verenigingen.

Meer informatie over het volledig programma
Het Slokdarmfestival slingert dit jaar weer door uiteenlopende locaties in heel Veghel. Van het oude CHV-terrein en het centrum tot de Eline Veere Tuin en de Oude Haven. Het complete programma vindt u op www.slokdarmfestival.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.slokdarmfestival.nl