Ingezonden persbericht


()

Feestelijke première documentaire Tourstart in Kunsthal Rotterdam Michiel van Erp maakt 'Toen Zij Van Rotterdam Vertrokken'

Vrijdag 16 juli 2010, 13.30 uur

De Kunsthal Rotterdam krijgt de primeur van de documentaire 'Toen Zij Van Rotterdam Vertrokken' die Michiel van Erp in de aanloop naar de Tourstart in Rotterdam maakt. De documentaire, in opdracht van RTV Rijnmond, gaat over de gekte rondom het wielerspektakel van het jaar. Van Erp bekijkt de komst van de Tour naar de stad door de ogen van de organisatoren, de vrijwilligers, Rotterdamse oud-wielrenners en de plaatselijke middenstand. Hij volgt hen in de weken voorafgaand aan de Tourstart en tijdens het evenement. De wielrenners, hoofdrolspelers van de Tour de France, zijn in de documentaire slechts figuranten.

De documentaire gaat op vrijdagmiddag 16 juli om 13.30 uur in de Kunsthal Rotterdam feestelijk in première. De Kunsthal is de perfecte entourage voor de première met haar tentoonstelling 'Tour Experience, Hollands wielerglorie': een grote familietentoonstelling over Nederlanders in de Ronde van Frankrijk. Naast Hollandse wielerhelden van vroeger en nu staan hun verzorgers, sponsors, verslaggevers en supporters in de spotlights. Aan de hand van foto- en filmfragmenten en unieke wielerobjecten als de gele trui van Joop Zoetemelk en de fiets van Jan Janssen wordt de Nederlandse Tourgeschiedenis geschetst. Van Erps 'Toen Zij Van Rotterdam Vertrokken' wordt vanaf 27 juli in de tentoonstellingsruimte vertoond.

Michiel van Erp maakt al sinds 1992 documentaires voor de VPRO en de VARA en won diverse nationale en internationale prijzen. Bekend is hij van de films over de Zangeres Zonder Naam (Vergeet Mij Niet, 2002) en over fotograaf Erwin Olaf (On Beauty and Fall, 2009). Hij regisseerde eveneens bioscoopdocumentaires als 'Pretpark Nederland' (2006). Van Erp maakt met 'Toen Zij uit Rotterdam Vertrokken' voor het eerst een documentaire voor een regionale omroep. De documentaire wordt op zaterdag 17 juli om 17.00 uur uitgezonden op RTV Rijnmond en op donderdag 22 juli om 22.40 uur bij de NPS op Nederland 2.




Ingezonden persbericht