Gemeente Nijmegen


Voorlopig geen Nijmeegs taxikeurmerk

Zodra het Rijk gemeenten meer mogelijkheden geeft om eisen te stellen aan taxibedrijven is Nijmegen van plan de mogelijkheid en de wenselijkheid te onderzoeken van een keurmerk voor Nijmeegse taxibedrijven. Dit betekent dat tijdens de komende Nijmeegse Vierdaagse niet gewerkt zal worden met een Nijmeegs taxivignet.

Dat heeft het college van burgemeester en wethouders vandaag besloten in reactie op vragen van de fractie Stadspartij Nijmegen Nu. Het Rijk werkt aan het invoeren van een landelijk taxikeurmerk. De Stadspartij Nijmegen Nu zou graag zien dat de gemeente vooruitlopend op dit landelijke keurmerk een Nijmeegs taxikeurmerk invoert. Alleen taxi's met zo'n keurmerk zouden toegang moeten krijgen tot de taxistandplaatsen in de stad. Deze maatregel zou al tijdens de Vierdaagse moeten ingaan.

Het college van burgemeester en wethouders vindt het echter verstandig om eerst de wijziging van de Wet Personenvervoer 2000 (de zogenoemde taxiwet) af te wachten. Op dit moment is de taximarkt toegankelijk voor alle rijders. In de gewijzigde wet worden de mogelijkheden voor gemeenten verruimd om bijvoorbeeld eisen te stellen aan de wijze waarop de branche georganiseerd is en aan de kwaliteit van het product. Vermoedelijk wordt deze wet op 1 januari 2011 van kracht.

Als de wetswijziging van kracht is, gaat het college onderzoeken welke mogelijkheden de nieuwe taxiwet biedt en wat wenselijk is. Het college is van plan om de Stichting Vierdaagsefeesten en de stichting De Vierdaagse hierbij te betrekken. Overigens is de Nijmeegse taxibranche zich momenteel aan het verenigen via de nieuw op te richten Stichting Kwaliteitsverbetering Taxi's Nijmegen en omgeving. Het college juicht dit initiatief toe.

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon 14024
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen