Gemeente Apeldoorn

Dit is een persbericht van de woningcorporaties Ons Huis, de Woonmensen en De Goede Woning; de provincie Gelderland en de gemeente Apeldoorn

Toch 250 nieuwe woningen bij Apeldoorns Kanaal in Zuid

In het gebied tussen het Kanaal en de Kayersdijk ten zuiden van de Mezenweg komen ruim 250 nieuwe woningen. Eind 2009 meldden de samenwerkende partners van de Pilot Zuid dat het plan moest veranderen vanwege de situatie op de woningmarkt. De partijen hebben lang gepuzzeld om een kwalitatief goed en financieel haalbaar plan te maken. Dit is nu gelukt.

De samenwerkende partijen zijn tevreden dat zij de ontwikkelingen in de Kanaalzone, in deze moeilijke economische tijd, kunnen doorzetten. De besturen moeten er nog wel mee instemmen. In het oorspronkelijke plan zaten veel appartementen en dure woningen. In de huidige markt is daar onvoldoende interesse voor. Het nieuwe plan telt minder woningen. Er is meer laagbouw waarbij de auto's buiten op het maaiveld worden geparkeerd en niet in gebouwde voorzieningen zoals eerst de bedoeling was. Ook zitten er meer goedkopere woningen in het plan. De ruim 250 woningen zijn een mix van huur- en koopwoningen in de sociale en vrije sector. Het nieuwe plan telt minder meters sociaal culturele- en commerciële voorzieningen. Het plan wordt kleinschaliger en behoudt de industriële uitstraling. Zo past het plan bij de oorsprong van het gebied en de Apeldoornse maat.

Grote inzet partners
De transformatie van de Kanaalzone is van groot belang voor Apeldoorn. Voor de pilot Kanaalzone hebben de provincie Gelderland, de gemeente Apeldoorn en de drie Apeldoornse corporaties (De Goede Woning, de Woonmensen en Ons Huis) de handen ineen geslagen. Zij dragen allen financieel bij. Zij zetten zich in om een aantrekkelijk woon-, werk- en leefgebied bij het kanaal in Zuid te realiseren.

Hoe verder?
De Woonmensen en Ons Huis nemen gezamenlijk de woningbouw ter hand. De Goede Woning neemt geen deel aan de uitvoering van het plan. Zij wil zich meer richten op verbetering van haar huidige bezit. Direct na de zomer worden bewoners van het gebied nader geïnformeerd en wordt het gemeentebestuur om goedkeuring gevraagd over de gewijzigde plannen. Daarna wordt de bestemmingsplanprocedure opnieuw opgepakt. De partners verwachten dat in 2011 de schop de grond in kan.


---- --