Ingezonden persbericht


Den Haag, 16 juli 2010

Op donderdag 8 juli jl. nam de PvdA-fractie contact op met de wethouder Sport, met het idee om het Nederlands elftal in een open touringcar naar de huldigingslocatie te rijden en van het bezoek aan de Majesteit een klein Haags feestje te maken. Iets wat met de Olympische sporters inmiddels een gewoonte is geworden. De wethouder reageerde positief en meldde dat hij actief contact onderhield met de betreffende dienst van het stadhuis. Op vrijdag 9 juli ontvingen wij bericht dat het college 'ermee bezig was' en dat wij op maandag 12 juli nader zouden worden geïnformeerd. Dit is echter niet meer gebeurd. Op dinsdagochtend bleek een bericht op NOS-teletekst te staan over het ontvangst van Oranje in Den Haag. Navraag achteraf bij de wethouder Sport leert dat de huldiging / een feestelijk onthaal onder Citymarketing valt en dat het daarmee niet zijn directe bevoegdheid betrof. De PvdA begrijpt dat de invulling van een dergelijk programma sterk afhankelijk is van de bereidheid van de KNVB en het Rijk en dat de rol van Den Haag door het volle programma in Amsterdam een beperkte zou zijn. Desondanks vindt de PvdA het een gemiste kans dat Den Haag haar Oranjeminnende inwoners niet tijdig heeft gewezen op de mogelijkheid hun helden toe te juichen, dat zij de gelegenheid daartoe niet extra heeft benut en dat zij het Nederlands elftal niet op een feestelijkere en gastvrijere manier heeft ingehaald.

Als gevolg van artikel 38 van het reglement van orde van de gemeenteraad Den Haag stelt de PvdA-fractie de volgende vragen:


1. Deelt het college de zienswijze van de PvdA-fractie dat Den Haag, als Hofstad en evenementenstad, meer had kunnen maken van dit unieke moment? Zo nee, waarom niet?


2. Deelt het college onze mening dat in het kader van ontkokering en collegiaal bestuur niet de portefeuille centraal zou moeten staan, maar de vraag of en zo ja wat het college zou willen organiseren? Zo nee, waarom niet?


3. Hoe heeft de interne communicatie hieromtrent plaatsgevonden en op basis waarvan zijn bepaalde afwegingen gemaakt?


4. Heeft het college kennisgenomen van de verslaggeving voor het Catshuis en paleis Noordeinde (o.a. van Radio 1) waarbij meerdere malen werd opgemerkt dat er maar weinig belangstellenden waren?


5. Heeft het college kennisgenomen van de wijze waarop Amsterdam de gelegenheid meer dan te baat heeft genomen om de stad en haar slogan 'I Amsterdam' veelvuldig nadrukkelijk in beeld te brengen?


6. Deelt het college de mening van de PvdA dat de bordesscène een balkonscène had moeten zijn, aangezien het bordes voor het overgrote deel van het publiek niet zichtbaar was? Zo nee, waarom niet?


7. Kan het college bevestigen dat hier sprake is geweest van een gemiste kans om Den Haag op de kaart te zetten, het Nederlands elftal feestelijk te onthalen en Hagenaars en bezoekers van onze stad hun voetbalhelden te laten eren? Zo nee, waarom niet?


8. Is het college bereid een draaiboek aan te leggen om bij toekomstige, soortgelijke aangelegenheden zoveel mogelijk uit 'het moment' te halen? Zo nee, waarom niet?

Gerard Verspuij
PvdA


---- --