Gemeente Alkmaar


Dit is een gezamenlijk persbericht van BAM Civiel Noordwest en gemeente Alkmaar.

Succesvolle stort onderwaterbetonvloer Schelphoekgarage

Vandaag is gestart met de stort van de onderwaterbetonvloer voor de parkeergarage op de Schelphoek. Het is de grootste betonstort ooit in de provincie Noord-Holland waarbij meer dan 11.500 m³ betonspecie in één arbeidsgang wordt aangebracht. BAM Civiel Noordwest is vanaf vandaag nog vijf dagen, 24 uur per dag aan het werk om deze klus te klaren.

De Alkmaarse wethouder Nico Alsemgeest gaf het startsein, onder het toeziend oog van een grote groep belangstellenden. Voor geïnteresseerden is achter de Zoutziederij een tribune opgesteld. Zij kunnen de komende dagen vanaf de tribune een indruk krijgen van deze unieke werkzaamheden.

Feiten over werkzaamheden

* Er worden twee tot drie pompen gebruikt die onafgebroken 75m³ betonspecie per pomp per uur aanvoeren. De pompen zijn van de firma Faber waarvan ook de zogenaamde 63 meter pomp wordt ingezet. Dit is de grootste pomp van Nederland.
* Gemiddeld 25 betonmixers zorgen voortdurend voor de aan- en afvoer van de betonspecie. De gemiddelde lading per mixer ligt tussen de 10 en 12 m³.
* Er wordt meer dan 955 keer heen en weer gereden tussen de betoncentrales en het werkgebied.
* Er wordt in totaal meer dan 47.000 km gereden: dit is meer dan een rondje om de wereld.
* Er wordt circa 3100 ton cement gebruikt (100 bulkwagens), 950 ton vulstof (31 bulkwagens), 24000 liter hulpstof, 11.500 ton grond (11 boten) en 8000 ton zand (8 boten).

Foto: Rob Melchior