Opsporingsbericht : getuigen gezocht tiger-kidnapping Wilrijk

16/07/2010 14:24

Federale Politie - Police Federale

De politie vraagt, op verzoek van Onderzoeksrechter Bogaerts te Antwerpen, om volgend bericht te verspreiden:

De onderzoeksrechter van Antwerpen wil de bende ontmaskeren die dit voorjaar het gezin van een Indische diamantair uit Wilrijk 18 uur lang heeft gegijzeld. Hij doet daarom een oproep tot getuigen.

De feiten gebeurden op 5 maart 2010.

(10:15 - 10:30)

Die vrijdag voormiddag werd de vrouw van diamantair Pankaj Virani thuis verrast door 3 onbekende mannen. Het was ongeveer kwart over 10 toen één van de mannen aanbelde aan de woning in de Acacialaan n° 1 in Wilrijk. Hij deed zich voor als politieman en wilde wat vragen stellen over de veiligheid in de wijk. Toen de voordeur werd geopend, duwde hij de vrouw naar binnen, onmiddellijk gevolgd door 2 gemaskerde handlangers. Het is vrijwel zeker dat de daders vooraf de omgeving hebben verkend en mogelijk is dat iemand opgevallen. De speurders willen graag weten of iemand iets verdachts heeft gezien in de Acacialaan, kort voor, tijdens of na de feiten.

De echtgenote en haar dochter, alsook de kok des huizes, werden de hele dag lang gevangen gehouden. Ze werden gekneveld en voortdurend bewaakt in de kelder van het huis.

(16:45)

Wanneer in de loop van de namiddag de zoon van de diamantair thuis kwam, werd ook hij overmeesterd en in de kelder vastgehouden.

(19:30)

Pas 's avonds kwam de diamantair zelf thuis, samen met zijn neef. Ook zij werden verrast door de bende. Terwijl de neef naar de kelder werd gebracht, maakten de gangsters hun plannen duidelijk aan Virani. Hij kreeg de opdracht terug te gaan naar zijn kantoor in de Hoveniersstraat en weer te keren met een aanzienlijke hoeveelheid diamanten. Hij kreeg hiervoor een uur de tijd.

Om zeker te zijn dat hij de politie niet zou verwittigen en dat hij met de buit zou terugkomen, werd zijn gezin gegijzeld gehouden en kreeg hij een zender met camera mee. Die zat in een soort safarivest zonder mouwen die het slachtoffer moest dragen. Zo wisten de gangsters op elk ogenblik waar Virani zich bevond.

(21:37)

Kort na half 10 's avonds kwam Virani met zijn Mercedes aan in de Hoveniersstraat en parkeerde zijn wagen in de garage van het kantorencomplex.

In de kluis verzamelde hij vervolgens een grote hoeveelheid diamanten die de gangsters hadden geëist.

(22:06)

Hij pakte de edelstenen mee in een trolley en een half uur later, om 22u06, verliet hij de parkeergarage opnieuw richting Wilrijk.

(22:14)

Eenmaal terug thuis werd de buit door de gangsters gekeurd.

(de buit)

De speurders willen graag weten of de diamanten ergens te koop werden aangeboden.

Het gaat om 3585 karaat ruwe diamant en 625 geslepen diamanten waarvan de meeste tussen 0.7 en 2 karaat en diamant. Op enkele na hebben ze allemaal een certificaat met een uniek nummer dat bij meer dan de helft op de steentjes zelf staat gegraveerd. De papieren certificaten werden niet meegegeven. De diamanten zijn allemaal apart verpakt in een enveloppe met een specifieke barcode (foto). Als ze ergens te koop werden aangeboden, kan dat zeker iemand zijn opgevallen.

De totale waarde van de buit bedraagt 4,9 miljoen Amerikaanse dollar.

(beschrijving daders)

De slachtoffers spreken van 3 daders. Ze spraken Engels en af en toe een woordje Italiaans. Ze droegen bivakmutsen met alleen openingen voor de ogen.

Eén van hen was aanvankelijk ongemaskerd. Het was een blanke man met een langwerpig gezicht. Hoewel het niet regende, had hij een paraplu bij zich.

De mannen waren volledig in het zwart gekleed, een korte jas en een soort skibroek.

Eén van hen droeg een jas met op de rug de letters "WINTER SPORT".

Meent u op basis van de beschrijving de daders te kennen, aarzel dan niet contact op te nemen met de speurders.

De gijzeling van het gezin Virani was nog niet voorbij. De gangsters bleven nog uren in de villa rondhangen. De speurders hebben hier voorlopig geen verklaring voor.

Rond 2 uur 's nachts werd de dochter van de diamantair afgezonderd van de rest van de familie. Ze moest in de badkamer blijven en nog een paar uren wachten alvorens de anderen te bevrijden.

Rond half 6 in de ochtend kwam pas een einde aan de nachtmerrie.

De gangsters waren vertrokken zonder veel sporen na te laten.

Hebt u nuttige informatie met betrekking tot deze diamantroof, neem dan contact op met de politie. Elke tip, hoe klein ook, kan belangrijk zijn voor het verder onderzoek.

Tips zijn welkom via het gratis nummer 0800 91.119 en via opsporingen@politie.be

Dit opsporingsbericht kan u ook lezen op de website van de politie.

DGJ-DJO/OAR-TP

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel