Ingezonden persbericht


Persbericht

woensdag 26 mei 2010

Sunsets Filmfestival
Openluchtvoorstellingen op het terras van EYE en Vertigo

Al 22 jaar is Sunsets in het Vondelpark hét openlucht-filmevenement van Amsterdam. De jaarlijks terugkerende bezoekers prijzen de voorstellingen met hoogtepunten uit de filmgeschiedenis uitbundig: het lommerrijke park bij zonsondergang vormt het ideale decor om naar de sterren van het witte doek te kijken, terwijl men van een drankje en hapje in stijl wordt voorzien door de immer attente obers van Vertigo. Wat dacht u bijvoorbeeld van een Ierse muziekfilm onder het genot van een glaasje stout of de hilarische arthousehit Adam's Apples met een koffie en een Deense appeltaart op schoot? Vanaf 16 juli op het bordes van het Vondelparkpaviljoen, onderkomen van EYE Film Instituut Nederland: slapstick, animatie en de mooiste Hollywoodklassiekers! Sunsets Vondelpark, 16 juli t/m 3 september

Op 16 juli wordt het spits afgebeten met de slapstickklassieker Sherlock Jr. (1924) van Buster Keaton, de meester van de stille comedy. De openingsvoorstelling wordt live begeleid op een concertvleugel uit 1897.

Hollywoodklassiekers en arthousehits
Ter gelegenheid van het Ingrid Bergman-zomerprogramma van EYE wordt Alfred Hitchcocks film noir-thriller Notorious (1946) vertoond. Verder staan op het programma de ultieme jaren zestig-misdaadfilm The Thomas Crown Affair (Norman Jewison, 1968), en Sean Connery als 007 in Diamonds Are Forever (Guy Hamilton, 1971). Liefhebbers van moderne arthouse-films worden op hun wenken bediend, met onder meer de romantische Ierse muziekfilm Once (John Carney, 2006) en het ontroerende Poolse Tricks (Andrzej Jakimowski, 2007).

Sunsets op de Uitmarkt
Ter gelegenheid van de Uitmarkt verhuist Sunsets voor twee avonden naar het Museumplein. De voorstellingen zijn gratis toegankelijk.

Toegangsprijs en reserveren
Kaartjes à ¤ 3,- zijn te koop vanaf één week voor de voorstelling aan de kassa van EYE. Reserveren kan via 020-5891400. Alleen bij storm worden de voorstellingen afgelast en kunnen de kaartjes worden geretourneerd (geld terug).

Bijlage
In de bijlage van dit persbericht treft u alle filmbeschrijvingen aan.

Meer informatie:
Marnix van Wijk, pers- en pr-attaché, tel: 020-5891405, e-mail: marnixvanwijk@eyefilm.nl U kunt (high-res) beeldmateriaal van deze films rechtstreeks downloaden van de Filmmuseum-website (www.filmmuseum.nl/beeldbank). De online beeldbank is alléén bestemd voor pers en theaters. U kunt een gebruikersnaam en wachtwoord aanvragen bij perssupport@eyefilm.nl

Afmelden: Mocht u geen persberichten meer willen ontvangen van EYE Film Instituut Nederland, gelieve dit te melden via mail aan perssupport@eyefilm.nl.

Per 1 januari 2010 zijn het Filmmuseum, het Nederlands Instituut voor Filmeducatie (NIF), de Filmbank en Holland Film gefuseerd tot EYE Film Instituut Nederland.

Programmering Sunsets Vondelpark en Uitmarkt

16 juli, 22.00
SHERLOCK JR.
Buster Keaton (VS 1924) 45 min, zwart-wit, stille film met livebegeleiding Buster Keaton, die vanwege zijn droogkomische fysieke optreden de bijnaam 'The Great Stone Face' droeg, speelt een filmoperateur die droomt van een leven als detective. In een beroemde scène valt hij in slaap naast de projector en belandt op het scherm, waar hij zichzelf verliest in de film die hij projecteert. Qua timing en techniek liet Keaton tijdgenoot Charlie Chaplin achter zich. Met livebegeleiding van Yvo Verschoor op zijn concertvleugel 'Frau Blüthner' uit 1897. Vooraf: impressies van Amsterdam en het Vondelpark omstreeks 1910. www.yvoverschoor.nl

23 juli, 22.00
SHORTS: MOOIE MEISJES EN ZOMERSE SFEREN
Met o.a. Speel met me (2001), het debuut van Esther Rots (Kan door huid heen, 2009), dat voor het Filmfestival van Cannes werd geselecteerd. In Burka Boogie Woogie (2005), een grafische animatie van twee dansers onder een boerka, gaat Sietske Tjallingii speels om met de heersende angst voor de islam.

30 juli, 21.45
ONCE
John Carney (IER 2006) 85 minuten, kleur, Engels gesproken, Nederlands ondertiteld met Glen Hansard (The Commitments) en Markéta Irglová Een jongen, overdag stofzuigermonteur, zingt en speelt 's avonds zijn liedjes op de straten van Dublin. Een Tsjechisch meisje dat hij toevallig ontmoet helpt hem een demo-cd op te nemen en stimuleert hem naar Londen te verhuizen om zijn dromen te verwezenlijken. Een klassiek boy-meets-girlverhaal, dat nooit zoetsappig wordt en omrand is door de prachtige muziek van hoofdrolspeler en singer-songwriter Glen Hansard.

6 augustus, 21.30
TRICKS (Sztuczki)
Andrzej Jakimowski (POL 2007) 95 minuten, kleur, Pools gesproken, Nederlands ondertiteld Tricks schildert in warme tonen het leven op het Poolse platteland, gezien door de ogen van het zesjarige jongetje Stefek. Zijn vader is jaren geleden weggelopen, maar de jongen meent hem te herkennen op het plaatselijke station. Met 'trucs' probeert Stefek hem terug te winnen. De charmante feelgoodfilm met sprookjesachtige elementen was de Poolse inzending voor de Oscars. Regisseur Jakimowski werd zelfs al vergeleken met de grote Poolse cineast Krzystof Kieslowski.

13 augustus, 21.30
ADAM'S APPLES
Anders Thomas Jensen (DK 2005) 94 minuten, kleur, Deens gesproken, Nederlands ondertiteld
Priester Ivan ziet de wereld door een roze bril. Zijn plattelandskerk, die bekend staat om zijn goede appelboom, is een doorgangsplaats voor criminelen op verlof. Adam, een uit de kluiten gewassen neonazi, stelt zich ten doel Ivans geloof en optimisme te breken, maar ondertussen legt Ivan hem een tweede levensdoel op: het bakken van een appeltaart. Voor liefhebbers van zwarte humor een must.

20 augustus, 21.15
NOTORIOUS
Alfred Hitchcock (VS 1946) 101 minuten, zwart-wit, Engels gesproken met Ingrid Bergman en Cary Grant
De aantrekkelijke, frivole Alicia Huberman (Ingrid Bergman) wil haar naam zuiveren nadat haar Duitse vader, die tijdens de oorlog in Amerika spioneerde, zelfmoord heeft gepleegd in de gevangenis. Ze infiltreert daarom bij een groep nazi-vrienden van haar vader in Rio, op verzoek van T.R. Devlin (Cary Grant), een agent van de Amerikaanse regering. Hitchcock gebruikte het spionageplot als achtergrond voor een minutieus web van menselijke relaties. Met glansrollen voor zowel Bergman als Grant.

27 augustus, 22.00 UITMARKT:
SITA SINGS THE BLUES
Nina Paley (VS 2008) 82 minuten, kleur, Engels gesproken In deze opwindende animatiefilm vermengt de Amerikaanse animator en cartoontekenaar Nina Paley autobiografie, jazzmuziek en literair commentaar met de Ramayana, het klassieke Indiase heldendicht over een prins die zijn vrouw van ontrouw verdenkt. Vooral de sequentie waarin Sita de liedjes zingt van de jaren-twintigster Annette Henshaw werd geprezen. Sita Sings the Blues won diverse prijzen en bleek een echte festivalhit.

28 augustus, 22.00 UITMARKT:
THE GREAT DICTATOR
Charles Chaplin (VS 1940) 124' Engels en Esperanto gesproken, niet ondertiteld Chaplin-komedie met een mengeling van slapstick, satire en maatschappijkritiek. Chaplin speelt een arme joodse kapper die wordt aangezien voor een dictator genaamd Adenoid Hynkel, een naar Hitler gemodelleerde volksmenner. Een satire op nazi-Duitsland, uitgebracht na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

3 september, 21.00
THE THOMAS CROWN AFFAIR
Norman Jewison (VS 1968) 100 minuten, kleur, Engels gesproken Met Steve McQueen en Faye Dunaway
Romantische misdaadfilm over de rijke playboy Thomas Crown (McQueen) die uit verveling een bank berooft, en zijn rivale (Dunaway), die ondanks zichzelf voor hem valt. Met split-screenbeelden, sixties-mode en het Oscarwinnende lied 'The Windmills of Your Mind'.

Extra: 20 jaar Bits & Pieces
Voorafgaand aan iedere voorstelling wordt een compilatie getoond uit de internationaal gerenommeerde Bits & Pieces-collectie van EYE. Deze bestaat uit snippers ongeïdentificeerde film van uitzonderlijke cinematografische schoonheid, die muziekkunstenaars als Spinvis en Eboman tot inspiratie hebben gediend.