Socialistische Partij

SP Amsterdam

Regering moet opkomen voor AT5

16-07-2010 * De SP wil dat de overheid zich inzet voor het behoud van de Amsterdamse zender AT5. SP-Kamerlid Jasper van Dijk heeft zelfs een verzoek hiertoe aan de regering gedaan. Van Dijk: "AT5 speelt een belangrijke rol in de nieuwsvoorziening van Amsterdam en omstreken. De zender mag niet verloren gaan door fusieperikelen met de regionale zender RTV-Noord Holland. De regering heeft de taak om naast regionale zenders, ook te zorgen voor goede publieke televisie in de grote steden."
Jasper van Dijk
Al jaren praten AT5 en RTV-NH over een fusie. RTV-NH wordt gesubsidieerd door het Rijk via de provincie Noord-Holland. AT5 krijgt haar voornaamste inkomsten van de gemeente en uit verkoopgelden van de kabel. In 2014 houdt die laatste geldstroom op. Om AT5 kwalitatief goed te houden, is extra geld nodig. Een fusie kan daarbij helpen, maar omdat fuseren steeds mislukt, moeten volgens de SP ook andere mogelijkheden bekeken worden.

Volgens wethouder Gehrels (PvdA) ketste de laatste fusiepoging van AT5 en RTV-NH af omdat het plan niet goed genoeg was. De directeur van AT5 is inmiddels opgestapt. Van Dijk: "Intussen zijn we dus niets opgeschoten, terwijl 2014 nadert. De regering dient in te zien dat tv-zenders van de grote steden net zo belangrijk zijn als regionale zenders. In overleg met provincie, gemeente en tv-zenders kunnen mogelijkheden voor financiering bekeken worden. Ik heb de regering opgeroepen dit initiatief te nemen."