Ingezonden persbericht


http://www.kustwacht.nl/nl/persberichten.html

Grote zoekaktie naar jacht in nood op de Waddenzee blijkt loos alarm

Rond 15.45 uur ontving het Kustwachtcentrum te Den Helder een DSC (Digital Selective Calling) radio noodsignaal van het jacht Laurel. De posities waarop het signaal ontvangen werd lagen in het gebied tussen Den Helder en Schiermonnikoog.

Nadat meerdere vergeefse pogingen waren gedaan om via de radio en telefoon contact te maken met het jacht is, vanwege de grootte van het gebied, alarm gemaakt voor een helikopter van de Koninklijke Marine, de Offshore SAR helikopter en het Kustwacht vliegtuig.

Na een vergeefse zoekaktie van ongeveer twee uur, waarbij het jacht regelmatig noodsignalen uitzond, en de Kustwacht op alle mogelijke manieren geprobeerd heeft contact te maken liep het jacht ongedeerd de haven van Terschelling binnen.

De Kustwacht wordt vaker geconfronteerd met dit soort meldingen, waarbij na uitzending van een noodbericht de radio wordt uitgezet. Men dient zich echter te realiseren, dat in zo'n geval de Kustwacht uitgaat van het ergste en een zoekaktie op touw gaat zetten, waarbij veel eenheden nodeloos worden ingezet. Als dan blijkt dat er een valse alarmering is uitgezonden of dat men nalatig is geweest wordt er aangifte gedaan bij de politie.




Ingezonden persbericht