Open dag bij opgraving scheepswrak in Kraggenburg

02/07/2010 11:06

Nieuw Land Erfgoedcentrum

Lelystad - Tijdens de open dag op 17 juli kan een uniek kijkje worden genomen bij de opgraving van een scheepswrak op het terrein van Brennels Buiten in Kraggenburg. De dag is onderdeel van het veldonderzoek dat jaarlijks door de IFMAF wordt georganiseerd.

In 2007 zijn op het terrein van Brennels Buiten de restanten van een middeleeuwse kogge aangetroffen tijdens de aanleg van een waterpartij. Een zogenaamde stevenhaak (knievormige overgang tussen de kielplank en de stevens) en enkele inhouten (spanten) zijn toen geborgen en wijzen er op dat we vermoedelijk te maken hebben met een kogge-achtig vaartuig, mogelijk uit de veertiende eeuw. Van het wrak is waarschijnlijk nog een vlak (de bodem) aanwezig. De kogge was het handelsschip voor de kustvaart in Noordwest-Europa in de late Middeleeuwen. Verschillende steden hadden zich in die periode aangesloten bij de Hanze, een losse stedenbond, met als doel het veilig stellen van economische belangen. Veel van deze steden voerden de kogge als beeltenis op hun stadszegels. De kogge is dan ook duidelijk verbonden met de bloeiperiode van de Hanze, van de dertiende tot aan het begin van de vijftiende eeuw

Doel van het onderzoek in Kraggenburg is meer informatie over het wrak en de vindplaats te verzamelen en om een aantal gegevens vast te stellen zoals: hebben we daadwerkelijk met een kogge te maken? Hoe ziet de constructie er uit? Wat is de exacte datering en de herkomst van het scheepshout? Hoe omvangrijk zijn de resten? Wat is de conditie van het hout? Kan het wrak op de vindplaats behouden blijven?

De opgraving van 5 tot en met 23 juli is onderdeel van het programma van de International Fieldschool for Maritime Archaeology Flevoland (IFMAF). Provincie Flevoland, gemeente Lelystad, Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Nieuw Land hebben in 2006 een samenwerkingsovereenkomst getekend om het maritiem archeologisch universitair onderwijs en onderzoek te versterken. Deze overeenkomst beoogde de instelling van een Flevoland-leerstoel Maritieme Archeologie aan de RUG, de aanstelling van een bijzonder hoogleraar bij Nieuw Land, en het verzorgen van onderwijs en de organisatie van een jaarlijkse internationale veldschool voor maritieme archeologie in Flevoland. Achterliggende gedachte is dat op deze manier de bestaande maritieme archeologische kennis kan worden overgedragen en uitgebouwd, en gegevens die verloren dreigen te gaan, kunnen worden vastgelegd. In 2008 is de opleiding maritieme archeologie aan de RUG van start gegaan.

Dit jaar draagt het veldwerk een internationaal karakter: behalve Nederlandse studenten, nemen studenten uit België en Duitsland deel aan het onderzoek dat onder begeleiding van veldarcheoloog Jeroen Vermeersch van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en bijzonder hoogleraar prof. dr. André van Holk wordt uitgevoerd. Kijk voor meer informatie over de IFMAF op www.nieuwlanderfgoed.nl. Nieuwsgierig naar het verloop van de opgraving? Kijk dan op de weblog van de IFMAF: http://ifmaffieldschool.blogspot.com.

De open dag kan bezocht worden van 11.00 tot 16.00 uur op het terrein van Brennels Buiten (Leemringweg 19) in Kraggenburg, achter het Mediterrane Terras. Brennels maakt kleding van brandnetels. Bezoekers maken kennis met dit modemerk op park Brennels Buiten (48 hectare), waar mode, natuur en cultuur samensmelten. Tot half augustus groeit hier de grondstof voor de mode van volgend jaar. De brandnetels worden daarna geoogst. Van netelveld naar kledingrek is letterlijk een korte wandeling. Ter ere van de opgraving is in het restaurant van Brennels een Broodje Kogge (brandnetelbol met gerookte poldermeerval, forel en dille mayonaise) met een glas melk voor een klein prijsje te bestellen.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.