NCRV

Rootz

Rootz: duel tussen Friesland en Nijkerk

Zaterdag 17 juli

17.450 uur, Z@PP

In de wekelijkse NCRV-spelshow Rootz nemen twee families van elk tien leden het tegen elkaar op in acht bizarre, grappige of zenuwslopende duels. Aan het hoofd staan niet de omaâs of de vaders: in Rootz zijn de kinderen de baas. De jongsten van de familie zijn de teamcaptains. Van presentator Jochem van Gelder krijgen zij een cryptische omschrijving van de opdracht, waarna ze per ronde bepalen wie van de familie gaat spelen. Naast een quiz zijn er fysieke, geheugen, huishoudelijke en âperformanceâ opdrachten.

Aan de ene kant speelt de familie Snijder uit Nijkerk. Oma Eef trekt graag de cowboylaarzen aan voor een linedance, oom Rene is niet vies van een gefrituurd sprinkhaantje op zân tijd en opa Roelof zat vroeger in de vleeswaren. Deze bonte familie, die creativiteit met doorzettingsvermogen combineert, staat onder leiding van de toekomstige musicalster, de 12-jarige Madee.

Zij nemen het op tegen de Friese familie Bennett. Deze mensen zijn uit het hoge noorden afgedaald om een felle strijd aan te gaan in Rootz. Ze hebben hele actieve genen. Oom Douwe schaatste twee keer de Elfstedentocht. Broer Hessel draait met gemak een spin in de halfpipe. En boer Klaas melkt als warming up voor de opname nog even 70 koeien. Kortom, de familie Bennett heeft er zin in en staat in de startblokken met als aanvoerder de 11-jarige JaÑl. De leden komen onder andere uit Drogeham, Gerkesklooster, Burgum en Buitenpost.

Deze aflevering werd eerder uitgezonden in april 2008.