KNHS

Tim Lips op weg naar de WEG in Kentucky
17 juli 2010


AKEN (KNHS) - Tim Lips (Made) lijkt dankzij een zeer goed gereden cross country tijdens de eventingwedstrijd in Aken op koers te liggen richting het wereldkampioenschap, dat eind september in de Amerikaanse staat Kentucky wordt verreden. Lips, lid van het Rabo Talententeam, noteerde in de cross een goede tijd, die hem slechts 6.40 aan strafpunten opleverde, waardoor hij naar de 13de plaats in de eindstand klom. Uiteindelijk bedroeg de achterstand van Lips op winnaar Nicholson 9.2 p. "Vanaf de start tot aan de finish liep Concrex Oncarlos gewoon een hele goede wedstrijd en kwamen we nergens echt in de problemen", aldus Tim Lips.

De cross in Aken wordt steeds een beetje zwaarder, want in de dressuur gingen 41 combinaties van start terwijl slechts 32 combinaties in de einduitslag voorkomen. Het aantal combinaties dat de uithoudingsproef ook binnen de tijd wist te beëindigen bleef beperkt tot drie. Dankzij een geheel foutloze cross kon de Nieuw Zeelander Andrew Nicholson met Nereo van de vijfde plek opklimmen naar de eerste plaats. De Britse Emily Baldwin die met de 14-jarige KWPN'er Drivetime (Rolls Royce x Zuidhorn) na springen en dressuur de leiding in handen had, zakte door het overschrijden van de tijdslimiet van de koppositie naar de vijfde plek. De Duitser Andreas Dibowski behield zijn tweede plek met Euroridings Butts Leon terwijl Dirk Schrade, eveneens uit Duitsland met Gadget de la Cere derde werd. Hoe belangrijk de tijd in deze cross country was blijkt uit het feit dat de achterstand van Baldwin op Nicholson 2.2 pnt betekende ofwel als Baldwin zes seconden sneller had gereden zij de wedstrijd gewonnen zou hebben.

In de voorbereiding op het Wereldkampioenschap liepen Concrex Oncarlos en Tm Lips tot nu toe één wedstrijd. "In Luhmühlen heb ik rustig aan gereden om echt te kunnen testen of mijn paard weer topfit was. Na de testwedstrijd in Kentucky in 2009 heeft Oncarlos een kleine operatie ondergaan, waarna we alle tijd hebben genomen om hem daarvan volledig te laten herstellen. Na maanden van alleen maar stappen zijn we in maart weer begonnen met trainen en was Luhmühlen voor ons de test case hoe hij daar zou aanpakken. Dat pakte goed uit, vandaar dat we rustig door zijn gaan trainen richting Aken. Ik heb nu geprobeerd binnen de tijd te rijden, maar Oncarlos is topfris en werd in de cross behoorlijk sterk. Dat is een goed teken, want zo was het in de eerste wedstrijden van het seizoen voor zijn blessure ook.

In de wedstrijden die nu gaan komen zal ik minder problemen hebben om de controle te behouden", aldus Lips, die ook van mening is dat hij te veel tijd verloor aan het einde van de cross, waar nog een rondje in het stadion met een vijftal hindernissen afgelegd diende te worden. "Concrex Onacarlos is super snel als hij maar rechtuit kan galopperen", vertelde Lips. "Op hindernis 17A, een haag, maakte Oncarlos een enorme sprong, waardoor ik op de helling naar beneden even de controle leek te verliezen. Direct daarna kwam een heel smal hindernisje, maar Oncarlos nam daar zelf het initiatief en sprong probleemloos. Dat is één van de kwaliteiten van dit paard, weten wat er van hem verwacht wordt", vertelde een lachende Tim Lips, die voor de vierde maal de cross foutloos aflegde. "Natuurlijk is ieder jaar de cross helemaal anders, omdat ze steeds weer nieuwe hindernissen bouwen, maar je kent wel het traject en weet nu waar er tempo gemaakt dient te worden om de optimale tijd zo dicht mogelijk te benaderen. Het gegeven dat Oncarlos in de cross nu af en toe iets te sterk werd heeft me gedurende mijn rit zeker tien seconden gekost. We weten nu dat mijn paard topfit is en gaan rustig doorwerken richting WEG", aldus Tim Lips, die tussen Aken en Kentucky geen wedstrijd meer heeft gepland om met Oncarlos aan deel te nemen.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info: www.chioaachen.de

Einduitslag eventing Aken:


1) Andrew Nicholson (NwZ) - Nereo - 46.80

2) Andreas Dibowski (Dui) - Euroridings Butts Leon - 47.60
3) Dirk Schrade (Dui) - Gadget de la Cere - 48.20
13) Tim Lips (Made) - Concrex Oncarlos (v. Faram) - 56.60

Foto Tim Lips met Oncarlos door: www.melissen.net