CNV Onderwijs

17 juli 2010

Rijk investeert EUR 28 miljoen in kenniseconomie

Categorie: Nieuws CNV Onderwijs, Hoger onderwijs

De Nederlandse kenniseconomie krijgt een stevig zetje in de rug: de ministeries van Onderwijs en Economische Zaken stellen de komende jaren EUR 28 miljoen beschikbaar voor het opzetten van Centra voor Innovatief Vakmanschap in het mbo en Centres of Expertise in het hbo.

In deze centra gaan excellente onderwijsinstellingen nauw samenwerken met innovatieve bedrijven.

Van deze bedrijven wordt samen met de partners (zoals gemeenten, provincies, stichtingen) verwacht dat zij voor de helft co-financieren. Zo wordt er uiteindelijk EUR 56 miljoen in de kenniseconomie gepompt. Doel van het project, dat wordt uitgevoerd door het Platform Bèta Techniek, is het ontwikkelen van een kennisinfrastructuur en tegelijkertijd het stimuleren van bètatechnisch talent op de arbeidsmarkt.
Het is de bedoeling dat hierdoor de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt beter wordt en instellingen de kans krijgen om uit te groeien tot regionale en (inter)nationale kennisinstituten.

Nog dit jaar wordt op kleine schaal begonnen met deze aanpak. Onderwijsinstellingen kunnen in september een aanvraag indienen bij het Platform Bèta Techniek. Het project loopt van 2011 tot en met 2015.

CNV Onderwijs is positief over deze extra financiële injectie. De maatregel staat echter in schril contrast met de verhoging van de collegegelden bij een tweede studie, aldus de bond. `Door de wijziging van de wet hoger onderwijs, worden collegegelden verhoogd, soms wel van 1500 naar 7200 euro. Dat werkt contra productief bij het tot stand brengen van de kenniseconomie,' aldus CNV Onderwijs.


---