KNHS

Gal opnieuw met wereldrecord naar zege
17 juli 2010
wereldrecord voor Totilas

Nederland wint landenwedstrijd dressuur in Aken met ongekende voorsprong

AKEN (KNHS) - Edward Gal (Harskamp) en Moorlands Totilas (v. Gribaldi) lieten zich zaterdag in de Grand Prix Special nog nadrukkelijker gelden dan in de Grand Prix. In een uiterst uitgebalanceerde rit toverde dit duo een rit uit de hoge hoed die zijn weerga nog niet eerder had gevonden. Met een score van 86.458% betoverden Totilas en Gal niet alleen het publiek, maar ook de juryleden en doorbraken zij het vorig jaar tijdens het EK in Windsor gevestigde wereldrecord van Adelinde Cornelissen (Nijkerk Gld) met Jerich Parzival (v. Jazz). Daarmee hebben Gal en Moorlands Totilas nu in alle drie de onderdelen - Grand Prix, Grand Prix Special en Kür - het wereldrecord vast in handen. Het heeft er alle schijn van dat áls dit record verbeterd gaat worden, dat dan voorlopig alleen door deze combinatie gerealiseerd kan worden.

In de stap, de draf, de galop, de zijgangen, de piaffe, de passage, de pirouettes: steeds gebeurde alles met de energie van een paard, die optimaal gecontroleerd werd door de ruiter. Eigenlijk kan nergens nog verbetering worden nagestreefd, tenzij vanuit de reeds optimale bevestiging nog een verdere perfectionering kan worden bereikt. Maar dat zullen dan zulke minuscule verbeteringen zijn dat ze amper waarneembaar zullen blijken te zijn. De stap was schrijdend, ontspannen en ruim, de draf gedragen, mooi in het voorbeen met een dragend achterbeen, de galop hoog opgesprongen met ruimte en een enorme energie. De piaffe toonde een enorme balans, een volledig behoud van takt en alle vier de benen kwamen hoog van de grond. Kortom, een proef die alle vergelijkingen kan weerstaan met meesterwerken van Beethoven of Rembrandt, als dressuurrijden ook als een uiting van kunst mag worden gezien.
Moorlands Totilas en Edward Gal waren in één woord weergaloos en het enige dat verbazing wekt is dat de score niet ergens in de buurt van de 88% eindigde. Daarbij dient wel bedacht te worden dat de Canadese Bonny Bonnello, die als dertigste en laatste eindigde, een waardering scoorde van 60.5%. Maar het verschil tussen haar proef met Pikardi en de rit van Gal en Totilas is groter dan de afstand van de Noord- naar de Zuidpool.

Adelinde Cornelissen reed met Jerich Parzival een imponerende Special en eindigde als tweede. In de piaffe en in de passage toonde de Jazz-zoon al zijn kwaliteiten. Er zat schwung in haar rit en de takt en de regelmaat bleven optimaal. Misschien was de aanleuning fractioneel mooier tijdens het EK in Windsor, toen zij een nieuw wereldrecord realiseerden, maar wat Adelinde en Parzival lieten zien was werkelijk grandioos. Nergens maakte het duo een fout, steeds was er de optimale controle en bevlogenheid bij paard en amazone om een topprestatie neer te zetten.

Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde) was na haar rit duidelijk meer tevreden over haar prestatie dan over haar rit in de Grand Prix. "Ik heb nu meer risico genomen, met als resultaat een paar fouten, maar daar maal ik niet om. Zo moesten we vanuit de stap aanpiafferen en toen sprong ze niet snel genoeg aan, en op het moment ik er eenmaal in zat kwam ze er niet meer uit. Daarnaast hadden we twee minuscule foutjes in de eners en galoppeerde ze even aan in de uitgestrekte draf. Ik ben in deze wedstrijd het risico aangegaan dat ik in de Grand Prix heb ontlopen. Misschien was die Grand Prix een beetje een truttig proefje en de Special is een proef geworden die veel beter bij een dynamische jonge vrouw als ik ben past.

Dankzij de voortreffelijke ritten van Gal, Cornelissen en Schellekens won Nederland de landenwedstrijd, voor Duitsland, en bedroeg het verschil maar liefst 35%. Nederland eindigde met een score van dik 478%, terwijl Duitsland bleef steken op net geen 443%. Groot-Brittannië eindigde als derde, voor de verrassend sterk acterende Belgen.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info: www.chioaachen.de


Uitslag Landenwedstrijd dressuur (za):

1) Nederland 478.640%
- Adelinde Cornelissen (Nijkerk Gld) Jerich Parzival (Jazz x Ulft) 82.542%
- Edward Gal (Harskamp) Moorlands Totilas (Gribaldi x Glendale) 86.458%
- Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde) Hunter Douglas Sunrise 73.500%
2) Duitsland 442.998%
3) Groot Britannië 423.158%

Uitslag Grand Prix Special (za):

1) Edward Gal Moorlands Totilas 86.458%
2) Adelinde Cornelissen Jerich Parzival 82.542%
3) Laura Bechtolsheimer (Eng) Mistral Hojris 79.375%
7) Imke Schellekens-Bartels Hunter Douglas Sunrise 73.500%

Foto Edward Gal met Moorlands Totilas door: http://www.melissen.net