Ingezonden persbericht

VOORVERKOOP MUZIEK EN KUNST IN DE KERK VAN START (Nijmegen)

Tijdens de Vierdaagsefeesten, van 17 tot en met 23 juli, vindt wederom Muziek en Kunst in de Kerk plaats. Mooie en intieme concerten omlijst door prachtige bloemstukken èn de bijzondere kunst van de zomerexpositie in de Stevenskerk. De voorverkoop voor de concerten is gestart.

Programma Muziek en Kunst in Kerk

17 juli 17:00 uur Quatro Ventos
Het fadokwartet Quatro Ventos rond de Portugese zanger/gitarist Emanuel Pessanha brengt met Distâncias opnieuw een schitterend muziekprogramma met de Portugese fado als muzikaal ankerpunt. Fado wordt vaak geassocieerd met enkel kommer en kwel; Distâncias herbergt (net als de gelijknamige DVD) naast meeslepende fado's en prachtige ballades ook optimistische en vrolijke liederen. Bovendien geeft Emanuel Pessanha regelmatig tekst en uitleg om het publiek maximaal bij het concert te betrekken. Dat Quatro Ventos populair is moge blijken uit de vele uitverkochte concerten en de talloze juichende recensies in de pers; de Volkskrant: '.een geweldig ensemble!' Emanuel Pessanha heeft met Quatro Ventos sinds 1996 een ijzersterk en uniek fado-ensemble in handen. Hij wordt op het podium vergezeld door Wout Pennings op klassiek sologitaar en Portugese gitaar, violiste Aili Deiwiks en contrabassist Norbert Leurs.
Na de zeer succesvolle tournees Dez anos Quatro Ventos, Vozes do Silêncio en Fado Retrato is Distâncias wederom een kleurrijk en boeiend fadoprogramma waarin naast bestaande, met name veel eigen composities te horen zijn. Kortom, een absolute aanrader en een prachtig begin van Muziek en Kunst in de Kerk 2010! www.quatroventos.nl

18 juli 20:00 uur Postman
De muziek van Postman is een mix van moderne hiphop, vintage soul en pure reggae gecombineerd met R&B en blues. De songs zijn pakkend, de teksten geven een weergave van het echte leven en samen met de karakteristieke stem van producer/performer Remon Stotijn wordt een wereld gecreëerd waar drama en geluk samen komen.
Postman is begonnen als groep genaamd Postmen, en samen maakten zij in 1998 het debuutalbum 'Documents', dat platinum is geworden en later door muziekblad OOR bekroond is tot één van de beste Nederlandse albums ooit gemaakt. Onder andere vanwege zijn verhuizing naar Amerika blijft Remon Stotijn in 2006 alleen over en wordt de naam veranderd in Postman.
Eind 2009 kwam het nieuwe album 'Postman' uit, wat een duidelijke ontwikkeling laat horen in de muziek van Postman.
Semi- akoestisch te horen en te zien in de Stevenkerk http://www.postmanmusic.com/

19 juli 20.00 uur Kooymans en Carillo

Wat gebeurt er als twee muzikale giganten uit vriendschap samen muziek maken? En zeker als die twee vrienden George Kooymans en Frank Carillo heten? Dan krijg je een prachtplaat als 'On location', hun gezamenlijke debuut. Eerstgenoemde is Nederlands grootste rockartiest. De gitarist, componist, zanger en bandleider bestiert al een kleine vijftig jaar de succesvolste popgroep van Nederland, The Golden Earring. Waarmee hij maar liefst dertig gouden en platina albums scoorde, plus zo'n vijftig Top 40-hits, waaronder vijf nummer 1-noteringen, vijf Amerikaanse Top 100-noteringen en twee onbetwistbare wereldhits. Tevens bracht George Kooymans de soloalbums Jojo en Solo uit, die beide in de top van de albumlijsten belandden. Need we say more?! Frank Carillo werkte o.a. met Anouk, Joan Jett, Johnny Hallyday, bluesman Johnny Hammond en Carly Simon. Hij maakte furore met zijn rockband Doc Holiday, nam onder de naam Golden Carillo samen met Annie Golden van The Shirts twee albums op en maakte naam als soloartiest. En sinds een paar jaar tourt hij succesvol de hele wereld rond met zijn band The Bandoleros, waarmee hij ook een paar laaiend enthousiast ontvangen albums maakte. De twee rockers kennen elkaar al jaren en hebben sinds kort de krachten gebundeld. Met een prachtig album als resultaat, On Location. En dat is dus wat er gebeurt als twee muzikale giganten uit vriendschap muziek gaan maken. Kun je je voorstellen wat er gebeurt als dezelfde twee giganten in de Stevenskerk een semi-akoestisch optreden verzorgen. http://www.frank-carillo.com/

20 juli 20.00 uur Wende
Met haar bijzondere vertolkingen van Franse chansons is Wende Snijders al jaren succesvol in de theaters. Waardering te over, zo ontving ze tweemaal een Edison Award, de British American Tobacco, de Zonta Award, de Annie M.G.Schmidtprijs en De Gouden Notenkraker.
In oktober vorig jaar kwam haar eerste Engelstalige plaat 'No. 9' uit.
Voor dit album schreef en produceerde zij zelf alle nummers, in samenwerking met steun en toeverlaat Jan van Eerd. Een zeer verassende plaat waarop zij zich laat beïnvloeden door diverse stijlen, van pop tot singer/songwriter en van dance tot rock en blues. Hiermee is zij, wederom met succes, een totaal nieuwe richting ingeslagen.
Afgelopen najaar deed ze haar allereerste clubtour en volledig passend in het succesverhaal van deze stoere dame stonden de zalen stuk voor stuk bomvol.
In de Stevenskerk zal Wende een akoestische intieme versie brengen van No.9.
Een unplugged versie van de concerten van haar club-festivaltour 2010. http://www.wende.nu

21 juli 20.00 uur Tim Knol

Z'n naam gonst al een poosje rond als zijnde een bijzondere jongen (net 20 geworden!) die is gezegend met een gouden stem: Tim Knol. Met een pak geweldige songs onder z'n arm staat hij klaar om de harten van de muziekliefhebbers te veroveren. Een jongen, bovendien, waar grote namen uit de Nederlandse popmuziek mee weglopen. Zo werd hij reeds op sleeptouw genomen als voorprogramma tijdens de afscheidstournee van Johan en schreef Neerlands meestergitarist Anne Soldaat een liedje voor het debuutalbum.

Op het album spelen behalve Soldaat ook Jacob de Greeuw (Johan) en Jeroen Kleijn (Spinvis, Johan, El Pino & The Volunteers) mee. Gelouterde namen, die allemaal erkennen met een bijzondere debuut-cd bezig te zijn geweest. Tim: "Om op je twintigste al je eigen plaat te mogen opnemen met zulke mensen is natuurlijk uniek en iets waar ik enorm trots op ben."

Tim Knol is opgegroeid met de platencollectie van zijn vader en dat is te horen. Of je zijn muziek nu omschrijft als roots, nedericana, sixties- of seventiesrock, in alles hoor je zijn liefde voor oude helden. Tijdloze liedjes met een rauw randje en die ongelofelijke stem van een jongen uit Hoorn die muziek maakt waarin het beste uit heden en verleden samenkomt.http://www.timknol.nl/

22 juli 20:00 uur Frank Boeijen
Eind vorig jaar verscheen 'Camera', een nieuw album van Frank Boeijen. De zanger werd verleden jaar vijftig en keerde terug met één van zijn sterkste albums sinds het uit elkaar vallen van de Frank Boeijen Groep aldus de schrijvende pers.
In al die jaren heeft hij nu met elkaar zo'n 30 lp's en cd's uitgebracht. Een giga hoeveelheid, een giga prestatie. Reden te meer, en op veler verzoek, om terug te komen voor een akoestisch concert in de Stevenskerk tijdens de Vierdaagsefeesten in de serie concerten "Muziek en Kunst in de Kerk". Het publiek dat de eerdere concerten in 2003 en 2009 heeft bezocht weet zich te herinneren dat dit snel was uitverkocht en het zich onderscheidden van zijn "normale" concerten met de band vanwege de akoestische insteek en het intieme karakter daarvan.
Hij zal zich laten begeleiden door Ton Snijders en Rens van der Zalm.http://www.frankboeijen.nl/

23 juli 20.00 uur Ellen ten Damme
Durf jij te luisteren naar de nieuwe, gelijknamige cd van Ellen ten Damme, de vrouw die alles kan? De Amsterdamse Ellen ten Damme uit de Achterhoekse wieg, die afgelopen zomer nog met Cirque Stiletto het statige Carré betoverde en die als zangeres en performer al jarenlang de podia van Nederland en Duitsland rondreist, maar nog nooit in haar moedertaal zong.
Na drie albums in het Engels was het gewoon tijd voor iets nieuws, vond de singer/songwriter in Ellen ten Damme. Samen met meesterdichter Ilja Pfeijffer ging ze aan de slag en niet veel later stond er een theatertour met louter Nederlandstalige liedjes in de steigers.

Kortom, wie ten Damme kende als Engelstalige rockvamp of Duits zingende diva, wordt hier volledig verrast met eigenaardig eigenzinnige liedjes van verlangen, van wachten op een geliefde die niet komt, in een taal die in ons allen verweven zit (en een heel klein beetje Frans). Liedjes waarin de beeldende poëzie van Pfeijffer zwierige handen en wervelende voeten krijgt, waarmee ze je aangenaam in de buik porren dan wel stekelig om de oren slaan. Vooral ook dat laatste, want vergis je niet: 'Durf Jij?' is een popplaat pur sang.

Geen kleinkunst, geen luisterliedjes of geitenwollensokkenfolk, maar muziek in de traditie van Jacques Brel, Marlene Dietrich, Nina Hagen en Boudewijn de Groot. Muziek die leeft en sprankelt, overigens zonder dat er een synthesizer aan te pas komt. Muziek waarin Ellen kroelt, paait, broeit, hoog zingt of laag zingt, boos is of stoer, hysterisch uithaalt en zich fluisterzacht overgeeft.http://www.ellentendamme.nl/

Helemaal nieuw dit jaar zijn de koffieconcerten op dinsdag en donderdag. Om 11.00 uur 's morgens treden op beide dagen de bijzondere artiesten van All The Way Music op. Uitgebreide informatie over zowel deze koffieconcerten als de nieuwe kinderprogrammering op de Grote Markt volgt binnenkort.

De Stichting Vierdaagsefeesten Nijmegen werkt samen met het Nijmeegs UITburo/VVV voor de kaartverkoop van de concerten tijdens Muziek en Kunst in de Kerk. Kaarten zijn vanaf heden verkrijgbaar via het UITburo telefoonnummer 0900-1122344 (E0,45/min.) of aan de kassa van de UITshop in de Stadsschouwburg, Keizer Karelplein 32/H, 6511 NH Nijmegen (maandag t/m vrijdag van 9.30 tot 17.30 uur, zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op de koopzondag 18 juli van 12.00 tot 17.00 uur). Of via www.nijmeegsuitburo.nl. Kaartjes kosten E 10,00 inclusief reserveringskosten en eventuele portokosten.

De buitenpodia tijdens de Vierdaagsefeesten zijn allemaal gratis te bezoeken.