Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Nijmegen, 2 juli 2010

Literair productiehuis Wintertuin presenteert: "It folds into."

Betoverende collage van heldere liedjes en prachtige beelden in première tijdens festival de-Affaire

Tijdens de Nijmeegse Vierdaagsefeesten gaat op festival de-Affaire (Habana) een bijzondere muziekvoorstelling in première: literair productiehuis Wintertuin brengt It folds into. van Klaske Oenema en Tom America. Zowel op zaterdag 17 als op zondag 18 juli start de voorstelling om 21.30 uur in de theatertent aan het Waalstrand van Nijmegen-Lent. Daarna gaat It folds into. op tournee.

Over de voorstelling
Zangeres Klaske Oenema maakt met knipselwerken op een overheadprojector een wonderlijke beeldfilm. En met haar zachte stem begeleidt ze Tom America, die geen doorsnee popmuziek maakt, maar een mengeling van songs en spraakmuziek. Op verzoek van literair productiehuis Wintertuin werken de twee voor het eerst samen.

It folds into... verhaalt over een thuisreis, in veertien heldere liedjes en talloze prachtige beelden. Drie jonge vrouwen, en één oude, keren terug naar het dorp waar ze opgroeiden. Elodie gaat terug naar Frankrijk, Deirdre naar Ierland, Iris naar Duitsland en Klaske gaat, in haar herinnering, terug naar een bruggetje in Friesland. De voorstelling neemt ons mee in hun gedachten. Over het dorp, het vertrek, over een moeilijke liefde, de eerste ontmoeting, oude vrienden die nu getrouwd zijn - de schuilplaats onder de kapstok in de gang van het huis waar je kind was.

It folds into. wordt verteld in verschillende talen: van Fries en Iers tot Duits en Portugees. Allemaal stemmen in één gedicht dat aan het eind van het lied over de liefde gaat.

Over Klaske Oenema en Tom America
Klaske Oenema (1975) is singer-songwriter. In 2006 wint ze de publieksprijs met haar multimediale afstudeerproject aan de Rietveldacademie. "Haar stem is zacht als pluche, de liedjes klinken kinderlijk eenvoudig en zijn vaak van betoverende schoonheid", schreef muziekblad OOR.

Tom America (1949) is muzikant en componist, bij het grote publiek bekend geworden met de band MAM. Deze groep had in 1989 een hit met het nummer Ongelofelijk. Zijn solodebuut Tjielp Tjielp verschijnt in 1997, het titelnummer wordt in 2009 opnieuw uitgebracht.

Over literair productiehuis Wintertuin
Wintertuin is het eerste Nederlandse literaire productiehuis. Het productiehuis houdt kantoor in Nijmegen en Arnhem. Daar worden nieuwe producties op het snijvlak van literatuur en andere kunsten bedacht en ontwikkeld. Uitvoeringen vinden plaats op diverse podia, in musea en tijdens festivals in Nederland, België en Duitsland. Wintertuin brengt jaarlijks twee grote festivals voor literatuur: het Wintertuinfestival in Nijmegen en De Geest Moet Waaien in Arnhem. Daarnaast organiseert Wintertuin tal van projecten en programma's op locatie. De activiteiten van het productiehuis trekken jaarlijks circa 35.000 bezoekers.

Datum zaterdag 17 en zondag 18 juli 2010
Locatie de-Affaire - Habana (theatertent), Waalstrand Nijmegen-Lent tijdens de Nijmeegse Vierdaagsefeesten
Aanvang 21.30 uur
Duur 50 minuten
Entree E 5
Info en reserveren wintertuin.nl/itfolds

Tourdata


- 17 en 18 juli de-Affaire - Habana, Nijmegen

- 27 augustus Flachland festival, Berlijn

- 11 september museum Het Valkhof i.h.k.v. UITfestival, Nijmegen
- 10/11/12 september Flux-S, Eindhoven

- 23 oktober Geen Daden Maar Woorden, Utrecht (o.v.b.)
- 26/27 november Wintertuinfestival, Nijmegen (o.v.b.)