Ministerie van Buitenlandse Zaken


Nederland en Venezuela voeren constructief gesprek

Nieuwsbericht | 17 juli 2010

Venezuela zal zich constructief opstellen in de dialoog met Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba. Dat is de uitkomst van besprekingen die minister Verhagen vrijdag in de Venezolaanse hoofdstad Caracas voerde met zijn ambtgenoot Maduro. De ministers kwamen overeen hun overleg in september voort te zetten.

"Goede betrekkingen hebben met het grootste buurland van het Koninkrijk zijn van groot belang," aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). "Dat we een open en constructief gesprek hebben gevoerd, is positief. Venezuela zal zich voortaan onthouden van beschuldigingen en verschillen van mening in goed overleg bespreken."

Minister Verhagen benadrukte dat er geen enkele feitelijke grond bestaat voor Venezolaanse bewering van de schending van het nationale luchtruim. Het Koninkrijk en Venezuela zullen op korte termijn technisch overleg voeren om dergelijke misverstanden in de toekomst te voorkomen.

Hij wees erop dat zowel Venezuela als het Koninkrijk veel baat hebben bij de bestrijding van de drugshandel en van reddingsmissies. Dat betekent wel dat de marine en de kustwacht hun taken goed moeten kunnen uitvoeren, en er ook surveillance moet kunnen plaatsvinden vanuit de lucht.

Minister Verhagen verklaarde verder tegenover zijn ambtgenoot eerdere Venezolaanse uitlatingen over de status van de Nederlandse Antillen en Aruba te betreuren, en er geen enkele twijfel kan bestaan over de territoriale integriteit van het Koninkrijk.

De besprekingen in Caracas werden bijgewoond door premier Eman van Aruba en door een speciale vertegenwoordiger van premier De Jongh van de Nederlandse Antillen.

Eerdere berichten hierover


* Verhagen: "Bewering Venezuela mist elke grond" (16-07)

Lees ook


* De gezamenlijke verklaring (Engels)