Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Verkeersdrukte Europa

Tijdens het tweede drukke vakantieweekend staan er veel files op de Europese wegen. De drukte neemt snel toe. In Frankrijk staat er om 11.00 uur ruim 200 kilometer file. In Oostenrijk en Zwitserland heeft het verkeer veel geduld nodig bij de Alpentunnels. In Duitsland komt het verkeer vooral in het zuiden in lange files te staan.

In Frankrijk staan de langste files in de Rhonevallei op de A7 ten zuiden van Lyon. De vertraging op de 'autoroute du soleil' is opgelopen tot ruim twee uur. In het westen van Frankrijk wordt het nu snel drukker. Vooral op de A10 Parijs richting Bordeaux ontstaan files bij de tolstations. Vorig jaar stond er op deze zaterdag 500 kilometer in heel Frankrijk. Dat aantal wordt naar verwachting dit jaar ook gehaald.

In andere Europese landen zoals Oostenrijk en Zwitserland staan vakantiegangers stil voor de belangrijke Alpentunnels. In Oostenrijk staat op de A10 Salzburg-Villach voor de Tauerntunnel 20 kilometer file. De wachttijd is daar 5 uur. Voor de St. Gotthardtunnel in Zwitserland richting Italië staat 15 kilometer en daar is de wachttijd bijna 4 uur. Voor de Mont-Blanctunnel richting Italië is de wachttijd gestegen tot 1 uur.

In Duitsland is het zeer druk in het zuiden. Files van tientallen kilometers staan er op de A3 tussen Frankfurt en Neurenberg (wegwerkzaamheden), de A8 München richting Salzburg (ongeluk) en de A9 Neurenberg richting München.

De verwachting is dat het nu snel nog drukker wordt. Het hoogtepunt van de drukte wordt kort na het middaguur bereikt.