Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Verkeersdrukte Europa 2: veel files op de Europese wegen

Tijdens het tweede drukke vakantieweekend staan er veel files op de Europese wegen. In Frankrijk staat er op het hoogtepunt om 13.00 uur 460 kilometer file. In Oostenrijk en Zwitserland heeft het verkeer veel geduld nodig bij de Alpentunnels. In Duitsland komt het verkeer vooral in het zuiden in lange files te staan.

In Frankrijk staan de langste files in de Rhonevallei op de A7 ten zuiden van Lyon. De vertraging op de 'autoroute du soleil' is opgelopen tot drie uur. Erg druk is het ook op de A9 tussen Nimes en de Spaanse grens. In het westen van Frankrijk is het vooral druk op de A10 Parijs richting Bordeaux, bij Orleans en Bordeaux. Maar extreme drukte bleef daar vandaag uit.

In andere Europese landen zoals Oostenrijk en Zwitserland staan vakantiegangers lang stil voor de belangrijke Alpentunnels. In Oostenrijk staat op de A10 Salzburg-Villach voor de Tauerntunnel 25 kilometer file. De wachttijd is daar 6 uur. Voor de St. Gotthardtunnel in Zwitserland richting Italië staat 15 kilometer en daar is de wachttijd bijna 4 uur.

In Duitsland is het zeer druk in het zuiden. De langste files staan op de A3 tussen Frankfurt en Neurenberg. Op deze route wordt op veel plaatsen aan de weg gewerkt. Files van 20 km staan er op de A7 Ulm richting Reutte, bij Füssen, de A8 München-Salzburg en de A9 Neurenberg richting München. In het noorden van Duitsland zijn lange files ontstaan op de A7 voor de Elbetunnel bij Hamburg.

In Italie zijn vooral de wegen in het noorden problematisch. Lange files staan er op de A1 Modena-Rimini (werkzaamheden) en de A22 Modena-Brenner.

Het drukste vakantieweekend moet nog komen. De drukste dag op de Europese wegen is zaterdag 31 juli.