Socialistische Partij Rotterdam

Koop geen Israëlische dadels tijdens de ramadan

17-07-2010 * De SP Rotterdam en de dertig organisaties verenigd in het netwerk 'Samenwerken voor Palestina' roepen samen met de Nederlandse moslimorganisaties mensen op om geen Israëlische dadels te kopen tijdens de ramadan. De boycotactie is bedoeld als verzet tegen de bezetting van de Palestijnse gebieden door Israël, de voortdurende uitbreiding van de illegale nederzettingen, die een levensvatbare economie voor de Palestijnen onmogelijk maakt. SP Rotterdam zal de komende tijd bezoekers van Rotterdamse moskeeën informeren over de herkomst van Israëlische dadels.

Eén van de meest populaire producten tijdens de islamitische vastenmaand ramadan is de dadel die dan elke dag gegeten wordt. Veel van de grote medjoul dadels komen volgens de verpakking uit Israël, maar worden gekweekt op grond die niet aan Israël toebehoort. Ze komen uit de Jordaanvallei, een deel van de bezette Palestijnse gebieden. een groot stuk van de Jordaanvallei is ingenomen door joodse kolonisten. Palestijnen hebben geen toegang tot grond die volgens het internationaal recht aan hen toebehoort. De nederzettingen zijn illegaal volgens het internationaal recht en een bezetter mag op die gronden geen economische activiteiten ontplooien.

De SP Rotterdam, het Palestina Komitee Rotterdam en de vereniging Ettaouhid ondersteunen het vreedzame verzet tegen de Israëlische apartheid door middel van boycot, desinvesteren en sancties. Deze campagne is gestart als antwoord op de oproep van 173 maatschappelijke organisaties in de bezette Palestijnse gebieden en in Israel in 2005 opriepen. De oproep werd wereldwijd beantwoord: door consumenten, en mensenrechtenorganisaties maar ook door bedrijven, banken en pensioenfondsen die hun belangen terugtrokken uit bedrijven die profiteren van de bezetting.

Doel van de boycot is Israël ertoe te bewegen het internationaal recht na te leven en de bezetting van Gaza en de Westelijke Jordaanoever te beëindigen, de muur die op Palestijns grondgebied staat af te breken, de blokkade van Gaza op te heffen en de vluchtelingen hun in het internationaal recht verankerde recht op terugkeer te geven. Als alternatief wordt gewezen op de mogelijkheid Palestijnse dadels te kopen, die de activisten hebben ingevoerd en die bij verschillende Turkse en Marokkaanse winkeliers verkrijgbaar zijn.

De SP ziet dit conflict nadrukkelijk niet als een strijd tussen religies, of tussen moslims en joden, maar als een strijd tegen koloniale expansie en vóór het internationaal recht. Internationale bepalingen waaraan ook Israël zijn bestaansrecht ontleent, en die door alle landen en dus ook door Israël moeten worden nageleefd.

Iedere vrijdagmiddag zal de SP bij moskeeën staan om flyers uit te delen en met mensen in gesprek te gaan. Meehelpen? Bel of mail Ineke Palm. ipalm@sp.nl of 06-51 11 10 73.