De Melkweg


40 JAAR MELKWEG

- sinds 17 juli 1970 -

Op 17 juli 2010 bestaat de Melkweg op de kop af veertig jaar. Wat in de zomer van 1970 begon als een ontmoetingsplek in een verlaten melkfabriek in Amsterdam is in vier decennia uitgegroeid tot een multidisciplinair kunstencentrum met een rijke geschiedenis en een visie op de toekomst. In die tijd ontving het Amsterdamse podium ruim 9 miljoen bezoekers.

In de tweede helft van 2010 wordt door de Melkweg op diverse manieren aandacht besteed aan het veertigjarig bestaan. Zo komt er een serie limited edition t-shirts met de verschillende logo's die de Melkweg door de jaren heen gevoerd heeft. Het huidige logo draagt dit jaar de jubileumtoevoeging 'sinds 1970'. In het najaar wordt een expositie georganiseerd met een overzicht van zeefdrukaffiches uit de jaren '70 en '80, die vervaardigd zijn in de destijds inpandige zeefdrukkerij. Deze weerspiegelen het tijdsbeeld en laten zien welke plek de Melkweg hierin innam. In Melkweg Cinema vindt een retrospectief plaats met een selectie van de films die hier in vier decennia vertoond zijn. Daarnaast komt er een besloten reüniebijeenkomst voor (oud) medewerkers en betrokkenen.

De Melkweg ontstond in 1970 toen de Gemeente toestemming gaf om een leegstaand fabrieksgebouw aan de Lijnbaansgracht te gebruiken voor een zomerproject met een programma van livemuziek, theater en film. Er was behoefte aan activiteiten gericht op de jonge, internationale toeristen, die in groten getale naar de stad kwamen. Het gebouw, dat dienst had gedaan als suikerpakhuis en vervolgens als melkfabriek stond pas sinds een jaar leeg. Na twee zomers opende de Melkweg in november 1972 haar deuren als permanent 'multimediacentrum'. In de jaren die volgden was de Melkweg één van de highlights in Amsterdam, het 'kosmies centrum van de wereld'. Vanaf begin jaren '80 veranderde de Melkweg de koers: de functie van ontmoetingsplek werd geleidelijk overschaduwd door die van multidisciplinair kunstencentrum. Gedurende de jaren '80 en '90 vonden steeds meer internationale muziekgroepen hun weg naar Amsterdam en groeide de Melkweg uit tot vooraanstaand poppodium, met behoud van de multidisciplinaire programmering. De fotogalerie opende in 1985 haar deuren en dit jaar viert Melkweg Galerie dan ook haar vijfentwintigjarig bestaan. De grote groei in omvang van gebouw, programmering en publiek vond pas 25 jaar na de opening plaats met de bouw van de nieuwe grote concertzaal, The Max, in 1995. Deze groei kreeg in het afgelopen decennium vervolg met de vergroting van The Max (2007) en de ingebruikname van de Rabozaal (2009). Anno 2010 is de Melkweg een multidisciplinair kunstencentrum met diverse zalen - met een totale capaciteit van 2500 bezoekers - waarin muziek, theater/dans, film, fotografie en mediakunst onderdak vinden. Inmiddels is de Melkweg een organisatie met ruim 250 medewerker en meer dan 400.000 bezoekers per jaar, maar nog altijd met artistieke en maatschappelijke doelstellingen als drijfveer.


Noot voor redacties