Algemene omroepvereniging AVRO


Hilversum, 15-07-2010

LEKKER GEK!
Regina Romeijn checkt creativiteit vs. psyche

Vincent van Gogh was bij vlagen knettergek en met hem veel van zijn collega's. Regina Romeijn vraagt zich in 'Lekker gek!', de eerste aflevering van het programma Lekker...!, af of je een beetje gek moet zijn om echt creatief te kunnen zijn. Regina zoekt uit of je deze 'gekte' ook kunt opwekken met geestverruimende middelen? Of is het genetisch bepaald? Regina wil weten hoe het zit en laat zelfs haar eigen genen checken om te zien of zij ook iets van een kunstenaar in zich heeft.

Regina Romeijn gaat voor het programma 'Lekker...!' wekelijks op een persoonlijke zoektocht. Iedere aflevering staat er een andere thema centraal. Regina zoekt antwoorden op haar vragen in de wereld van muziek, kunst, cultuur en wetenschap. Met 'Lekker...!' slaat zij bruggen tussen museumkunst en straatcultuur. Regina spreekt tijdens haar zoektocht met gevestigde namen en aanstormende talenten. Van rapper Kempi tot soulzanger Waylon, van schrijvers tot cabaretiers, van schilders tot wetenschappers.

In deze aflevering gaat de AVRO-presentatrice op bezoek bij Hafid Bouazza (schrijver). Hafid gebruikt geestverruimende middelen om zijn patrijspoorten open te zetten. Mike Bodde (cabaretier) praat over zijn ernstige depressie en het boek dat daarover schreef. Psychiater Bram Bakker legt uit dat geniaal en gek erg dicht bij elkaar liggen. Verder praat Sander van der Pavert over zijn gekte en creativiteit. Sander maakt dagelijks een kort satirisch filmpje voor DWDD. Kunsthistoricus Pieter Roelofs laat met schilderijen en prenten uit de collectie van het Rijksmuseum zien dat de thema's waar we nu mee worstelen, niet alleen hedendaagse kunstenaars inspireren, maar dat ze van alle tijden zijn.

De serie 'Lekker...!' heeft 5 afleveringen met ieder een eigen thema: Lekker Gek!, Lekker Wreed!, Lekker Belangrijk!, Lekker Ding! en Lekker Lachen!

De eerste aflevering van 'Lekker...!' is zaterdag 17 juli om 20.30 uur op Nederland 3 te zien. Het programma is onderdeel van 'Een zomer vol kunst en cultuur bij de AVRO'.


---



Algemene omroepvereniging AVRO