"Nederland is soms best ingewikkeld!"


BUNNIK, 20100717 -- Aan het woord is de 19-jarige Duitse Julia die terugblikt op haar jaar in Nederland. Tijd en plaats van handeling: zaterdag 17 juli in een zaaltje in Bunnik, waar vrijwilligers van AFS interculturele programma's Nederland toekomstige gastouders voorbereiden op het jaar waarin zij de wereld in huis halen. Ook Julia en haar toenmalige gastmoeder doen hun verhaal.

"Ik vond Nederlands eerst geen mooie taal," vertelt Julia "maar ik ben blij dat ik het snel ben gaan leren. Ik vond het ook vreemd dat klasgenoten na schooltijd afspraken op hyves en MSN en niet samen in de stad. Met een paar goede vriendinnen heb ik nog steeds veel contact".
Julia nam in schooljaar 2007-2008 samen met pakweg tachtig andere scholieren uit alle windstreken deel aan het ontvangend programma van AFS in Nederland. In zo'n jaar maken de jongeren deel uit van een Nederlands gezin en gaan ze gewoon naar het voortgezet onderwijs.
Renée ten Brake, destijds gastmoeder van Julia: "Wij hebben vaker uitwisselingsstudenten in huis gehad en het is elke keer weer een bijzondere ervaring. Deze jongeren maken kennis met Nederland en onze cultuur en leren de Nederlandse taal. Ze leren ons echter ook veel over onszelf met al onze eigenaardigheden en gewoontes."
De ervaringen van Julia en Renée worden aandachtig gevolgd door de gastgezinnen in de zaal. Zij krijgen eind augustus iemand voor een jaar in huis. Zoals de 17 jarige Gonzalo uit Chili, Amy van 16 uit de VS of Katja (17) uit Finland. Aafke Prinsen uit Wanneperveen deed zelf in 1985-'86 met AFS een jaar Highschool in Texas. Met haar gastgezin heeft ze nog steeds veel contact. "Het leek me leuk nu eens echt wat terug te doen. Wij beginnen met een trimester-student. Quentin uit Franstalig België komt tot eind november bij ons wonen."

AFS is wereldwijd actief in zestig landen en draait vooral op vrijwilligers. Imilja Egberts is coördinator van het ontvangende programma bij AFS Nederland. Zij legt uit dat alle vrijwilligers, gastgezinnen en uitwisselingsstudenten één ding gemeen hebben: "Dat is het typische AFS-gevoel. Ervaringen opdoen en banden voor het leven smeden met mensen van over de hele wereld."
Om dit mogelijk te maken, is het vinden van gastgezinnen, begeleid door regiovrijwilligers, elk jaar weer een uitdaging. Imilja: "Nu we vorige week op Schiphol de studenten van afgelopen jaar hebben uitgezwaaid - elk jaar weer een zakdoek-moment - zijn we weer hard bezig de laatste gastgezinnen te vinden. Zodat we ook Wajarawij uit Thailand kunnen plaatsen, die van voetbal en gitaarspelen houdt, en de 15-jarige Karina uit Colombia die gek is op zingen en basketbal. Of Eilish uit Nieuw Zeeland, met veel belangstelling voor film en theater. Ook deze jongeren, en nog een aantal anderen, willen komend schooljaar erg graag deel gaan uitmaken van een Nederlands gezin."

Mensen die meer willen weten over het zijn van een gastgezin of die geïnteresseerd zijn om zelf als uitwisselingstudent een jaar naar het buitenland te gaan, kunnen contact opnemen met AFS Nederland, via www.afs.nl of 0297-214076.

AFS Nederland