Ingezonden persbericht

CNV Vakmensen

17 juli 2010, Utrecht

Volker Rail veroordeeld tot naleving cao

Op 14 juli 2010 heeft de rechtbank te Utrecht Volker Rail Nederland B.V. Te Vianen veroordeeld tot naleving van de CAO Railinfrastructuur. Volker Rail verzorgt o.a. onderhoudswerkzaamheden aan het spoor in opdracht van ProRail.

Het conflict tussen Volker Rail en de vakbonden gaat over de betaling van de onregelmatigheidstoeslag voor het werken in de avond, nacht en in het weekend.

In de cao is geregeld dat een dienst minimaal 6 uren moet duren. Regelmatig komt het voor dat per dienst minder dan 6 uren wordt gewerkt. De werknemers ontvingen alleen over de gewerkte uren de toeslag.

CNV Vakmensen is van mening dat over alle geplande uren de toeslag betaald moet worden. "De werknemers kunnen er niets aan doen dat niet in alle geplande uren gewerkt kan worden. Vaak heeft dit te maken met het niet op tijd vrij zijn van het spoor of er moeten werkzaamheden eerder worden gestaakt omdat de treinen weer moeten gaan rijden", aldus Tjitze van Rijssel, onderhandelaar van CNV Vakmensen.

Niet alleen bij Volker Rail werd deze onjuiste manier van betalen toegepast. Ook de andere bedrijven die onder de cao vallen, Strukton, Raiul en Bam Rail, hebben de toeslag vaak niet betaald. Bij elkaar werkt 85 procent van de werknemers uit de Railinfra-sector bij deze bedrijven.

De vakbonden stapten naar de rechter doordat het niet lukte om met de directie van Volker Rail tot een goede oplossing voor dit probleem te komen.

De rechter heeftnu beslist dat:

1. Volker Rail in strijd handelt met de cao door werknemers de toeslag niet te betalen en

verklaart de arbeidsovereenkomsten nietig voor zover de toeslag over deze uren wordt onthouden;

2. Volker Rail een lijst aan de vakbonden moet geven met een overzicht van de werknemers en de uren waarover de toeslag niet is betaald en een betalingsbewijs moet overhandigen waaruit blijkt dat de uren nu wel zijn betaald. Als Volker Rail de lijst niet verstrekt en geen betaling doet, moet Volker Rail aan de vakbonden een dwangsom van ¤ 750 per dag betalen met een maximum van ¤ 250.000.

3. Volker Rail binnen 30 dagen na 14 juli de regeling juist moet toepassen. Ook hier is een dwangsom aan verbonden en wel van ¤ 250 per dag met een maximum van ¤ 250.000.

Verder moet Volker Rail aan de vakbonden een bedrag van ¤ 5.000 betalen als schadevergoeding en is het bedrijf veroordeeld tot het betalen van de proceskosten.

CNV Vakmensen is heel blij met deze uitspraak. Van Rijssel: "Het heeft een jaar geduurd voordat deze uitspraak er was. Gelet op het resultaat was dit het wachten wel waard. Het gaat om veel geld, want vanaf 1 januari 2008 moet er een nabetaling gaan plaatsvinden. Nu is het zaak dat er snel uitvoering aan het vonnis wordt gegeven. Onze leden hebben al veel te lang op dit geld moeten wachten."

Ook zal CNV Vakmensen de andere bedrijven zoals Strukton Rail en BAM Rail met deze uitspraak confronteren en eisen dat ook zij de cao op de juiste manier gaat toepassen.