Gemeente Anna Paulowna

Handwerktuigenmuseum aan Lotweg zondag open
Oude attributen krijgen tweede leven in museum aan de Lotweg.

Vijftig jaar geleden had geen âdubbele truffelâ kunnen vermoeden dat hij ooit als museumstuk zou eindigen. Anno 2010 is dat echter wel degelijk het geval. In het Agrarisch Handwerktuigenmuseum aan de Lotweg 8 in Anna Paulowna is de truffel in zijn nieuwe rol te zien. Om een indruk te krijgen van de gereedschappen waar vroeger mee werd gewerkt is een bezoek aan het museum de moeite waard. Het museum is aanstaande zondag 18 juli van 14.00 tot 17.00 uur gratis te bezichtigen.

Truffel en rooigraafje

De truffel en het aardappelrooigraafje waren beiden ooit onmisbare gereedschappen bij het rooien van zowel bloembollen als aardappelen. Beiden hebben inmiddels dat stadium ver achter zich gelaten.

Â

Grote kiepwagens

Werden de aardappelen zoân vijftig jaar geleden nog met het graafje gerooid en in kistjes naar de schuur vervoerd, nu wordt alles machinaal met een twee- of drie-rijige rooimachine gerooid en in grote kiepwagens naar de schuur getransporteerd. Vijf hectare aardappelen rooien is dan geen uitzondering. Ook de bloembollen worden machinaal gerooid. Onder normale omstandigheden kan men maar liefst twee hectare per dag rooien. Er komt geen handwerk meer aan te pas.
Â