Technische Universiteit Delft

Studenten TU Delft racen op F1-circuit Silverstone

Het studententeam van de TU Delft strijdt komend weekend om de hoofdprijs in de racewedstrijd Formula Student UK. De wedstrijd op het Formule-1 circuit van Silverstone ontwikkelt zich de laatste jaren steeds tot een spannende competitie tussen de lichte, wendbare wagen uit Delft en de zware krachtpatser uit Stuttgart.

Lichtgewicht

Het is de tiende keer dat 'Delft' meedoet aan de Formula Student competitie. De nieuwe wagen, de DUT10, rijdt wederom op bio-ethanol, een brandstof die gewonnen wordt uit plantenresten.

De laatste jaren bouwt het DUT Racing Team kleine eencilinder-wagens. Door slim gebruik te maken van koolstofvezels hebben de Delftenaren al jaren een van de lichtste wagens van de wereld. De DUT10 weegt slechts 142 kilo, 80 kilo onder het gemiddelde gewicht. De belangrijkste concurrent is de veel zwaardere viercilinder wagen van de universiteit van Stuttgart.

Vorig jaar behaalde het Delftse team een mooie tweede plaats op Silverstone en won het prijzen voor het lichtste ontwerp en het meest efficiënte brandstofgebruik.

Oudste racecompetitie

Het evenement Formula Student UK, dat van woensdag 14 t/m zondag 18 juli plaatsvindt op het circuit van Silverstone, maakt deel uit van de wereldwijde Formula Student competitie. Dit is de grootste en oudste racecompetitie voor studenten, met meer dan 400 participerende universiteiten en hogescholen. In Engeland treden zo'n tachtig teams aan. Naast de TU Delft doet er ook een team van de TU Eindhoven mee.

Acceleratie

Tijdens het evenement wordt de raceauto op verschillende aspecten beoordeeld. Er wordt niet alleen gelet op de prestaties van de auto, zoals acceleratie en weggedrag. Ook worden aspecten als technisch ontwerp, produceerbaarheid, kosten, zuinigheid en veiligheid van de raceauto onder de loep genomen. Het overall klassement is daardoor niet alleen afhankelijk van de snelheid van de auto.

Praktijk

Het DUT Racing Team is het oudste en grootste studentenproject van de TU Delft. Het doel is studenten de kans te geven om tijdens hun opleiding de geleerde theorie in de praktijk te brengen door zelf een hightech racewagen te ontwerpen en te bouwen.

Van woensdag 4 augustus t/m zondag 8 augustus racen de studenten van de TU Delft ook in de wedstrijd op het Formule-1 circuit van Hockenheim in Duitsland.