KNHS

EK springen: Brons voor junior Stefanie van den Brink (persbericht)

18 juli 2010


HARAS DE JARDY (KNHS) De Europese kampioenschappen springen voor junioren en Young Riders kregen een spannende ontknoping. Young Rider Ruben Romp (Riel) kon zijn medaillekansen met Cobos in de laatste ronde niet verzilveren. Bij de junioren hield Stefanie van den Brink (Nijkerkerveen) wel stand met haar jonge paard Wapper. De regerend Nederlands kampioene mocht de bronzen medaille in ontvangst nemen.

De Europese kampioenschappen op de mooie terreinen van stoeterij De Jardy, nabij Parijs, begonnen vrij sfeerloos. Maar de laatste dag maakte veel goed. Zowel de titelstrijd voor de Young Riders (16 t/m 21 jaar) als de junioren (14 t/m 18 jaar) kregen een spannende en bewogen ontknoping.
Ruben Romp, met Cobos de regerend Nederlands kampioen, ging als tweede geplaatste de finale in. In de eerste omloop, over een serieus 1m50-parcours, maakten Ruben en Cobos een springfout. Met een derde plaats bleven de medailles in zicht. De tweede omloop verliep teleurstellend voor de talentvolle ruiter, die sinds ruim een jaar bij Jos Lansink werkt en traint. Onderweg naar de tweede hindernis, een steilsprong van 1m50, begon Cobos te mesten, waarna de combinatie een weigering opliep. Het kon beter, keek Ruben teleurgesteld terug op de titelstrijd.
Rabo Talententeamlid Hendrik Jan Schuttert (Ommen) klom met Up to Date op naar de twaalfde plaats, Stephanie Brugman (Hengelo) sloot haar Young Riders-periode af met een zestiende positie. Debutant Melvin Greveling vond zichzelf na vijf omlopen terug op de 23e plaats. De titel ging naar de Zweed Douglas Lindelöw met Talina.

Brons
Bij de junioren was de strijd nog spannender, mede omdat zij hun titelstrijd in tegenstelling tot de Young Riders niet beginnen met een snelheid- en wendbaarheidsparcours. Negen combinaties, waaronder Dennis en Stefanie van den Brink (Nijkerkerveen) en Sjaak Sleiderink (Denekamp), gingen met nul strafpunten de finale in. Slechts twee van hen bleven ook in de beide finalemanches foutloos. Ondanks een springfout in de tweede manche veroverde Stefanie met de pas zevenjarige Wapper brons. Een knappe prestatie, want de achttienjarige amazone was tijdens het EK ziek. Het was geen leuke wedstrijd en toch weer wel. Het was een rare week. Ik heb alleen de eerste dag parcours gelopen, daarna niet meer. Ik vertrouwde op Sven Harmsen, hij weet wat ik moet doen. Er was geen andere optie. Ik ben echt super tevreden. Wapper sprong fantastisch. Hij heeft super veel vermogen en een goede instelling. Ik was blij dat ik geen barrage meer hoefde te rijden. Het NK was al mooi, dit is nog mooier. Een betere afsluiting bij de junioren kan ik me niet wensen. Broer Dennis maakte het familiesucces compleet met zijn gedeelde vijfde plaats. Sjaak Sleiderik finishte op een ex aequo zevende plaats met BMC Laksha de Breve. Olivier Philippaerts, zoon van de Belgische international Ludo, veroverde de titel met Carisma.

Uitslagen:
EK Springen, Haras de Jardy (Frankrijk), 18 juli 2010

Individueel eindklassement Young Riders:


1. Douglas Lindelöw (Zwe) Talina 0,50

2. Katrin Eckermann (Dui) Carlson 3,72

3. Andreas Kreuzer (Dui) Jumex Sport Atlantus 8,06
9. Ruben Romp (Riel) Cobos 17,40
12. Hendrik-Jan Schuttert (Ommen) Kigali 18,69
16. Stephanie Brugman (Hengelo) Qwinto 20,90
23. Melvin Greveling (Oosterhout) Ultimeau 31,75


Individueel eindklassement junioren:


1. Olivier Philippaerts (Bel) Carisma 0 bar: 0
2. Camilla Ernst (Den) Rivaro 0 bar: 4
3. Stefanie van den Brink (Nijkerkerveen) Wapper 4
5ea. Dennis van den Brink (Nijkerkerveen) Royal Dream 8
7ea. Sjaak Sleiderink (Denekamp) BMC Laksha de Breve 9

Niet meer gestart in laatste omloop:
Jesper Romp (Riel) Van Schijndels Kris 9

Auteur: Petra Baas

Alle biografieën van de ruiters zijn te vinden op www.knhs.nl/mediaguide. Kijk in de onderstaande download voor een overzicht.

Deelnemers:

Young riders (16 21 jaar):
Stephanie Brugman (Hengelo) Qwinto
Jody van Gerwen (Limbricht) Tantalus
Hendrik-Jan Schuttert (Ommen) Up to Date of Cerona Z Ruben Romp (Riel) Cobos of Verdi
Melvin Greveling (Oosterhout) Ultimeau (rijdt individueel mee)

Junioren (14 18 jaar):
Stefanie van den Brink (Nijkerkerveen) Verdi of Wapper Dennis van den Brink (Nijkerkerveen) Royal Dream of Royal Queen Jesper Romp (Riel) Van Schijndels Kris
Sjaak Sleiderink (Denekamp) Laksha de Breve
Kirsten Rikkert (Enter) Sorrento R.a.g. (rijdt individueel mee)

Alle resultaten en informatie zie website EK Jardy