Ingezonden persbericht



ORLANDO FESTIVAL 2010

Van 18 juli tot en met 1 augustus 2010 staat het Orlando Festival op de culturele agenda in Parkstad en Maastricht. Kamermuziekminnend publiek kan dan weer genieten van uitvoeringen op topniveau door gerenommeerde musici en ensembles. De focus tijdens deze 29e editie ligt op inbedding in de regio Zuid-Limburg.

Sinds maart huist het kantoor van het festival niet meer in Amsterdam, maar in de Rodahal in Kerkrade. Daar bereiden zakelijk leider Irene Cloin en de Heerlense Leonie Curvers, productieleider, het festival voor. Op deze manier wordt makkelijker contact gelegd met andere culturele, economische en toeristische organisaties in Zuid-Limburg en omgeving om bekendheid en publiciteit voor het Orlando Festival te genereren en gezamenlijk nieuwe initiatieven op te richten om de regio cultureel zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Want ook het Orlando Festival wil een belangrijke speler zijn in VIA 2018, het artistieke plan om Maastricht te kandidateren voor Culturele Hoofdstad. Tijdens de zomermaanden biedt zij namelijk een muzikaal hoogstaand en aantrekkelijk programma voor zowel bewoners als toeristen. Daarbij bedient het festival niet alleen de oudere doelgroep die geïnteresseerd is in kamermuziek, ook op jonge muziekliefhebbers is de aantrekkingskracht groot vanwege het festivalkarakter.

Het Orlando Festival brengt al negenentwintig jaar musici van alle niveaus met elkaar in contact. Tijdens een verblijf van een of twee weken op Rolduc krijgen jonge en volwassen amateurs les van gerenommeerde musici. Ook hebben zij toegang tot alle festivalactiviteiten waaronder de concerten. Nieuw dit jaar zijn de driedaagse arrangementen. Naast Rolduc wordt de samenwerking aangegaan met hotels en restauranten in de regio.

Het concertprogramma is dit jaar gecentreerd rondom het kamermuziekoeuvre van Brahms met als titel: Aimez-vous Brahms? Of het tegenovergestelde. Zijn werk wordt gecontrasteerd met composities van modernere tijdgenoten en opvolgers, waaronder Kurtag en Webern. Elke avond geven gastdocenten en musici van wereldformaat concerten in de Aula Major van Rolduc en Theater Kerkrade. Nieuw dit jaar zijn concerten in de LIMBURGzaal van Theater Heerlen. Daarnaast zijn er gratis lunchpauzeconcerten in Centre Céramique Maastricht en SCHUNCK+ Heerlen en vinden verweven door het programma kleine satellietconcerten plaats op unieke locaties zoals het Openluchttheater Valkenburg, het Pesthuys en Selexyz te Maastricht en het oude kerkje in Eygelshoven. De uitvoerende ensembles zijn onder andere het Storioni Trio, het Danel Kwartet en het Osiris Trio, en sopraan Susan Narucki (US). Het Matangi Kwartet viert tijdens de zomerweken het tienjarig jubileum tijdens het Orlando Festival.

Iedereen is uitgenodigd om als deelnemer of bezoeker die typische Orlando-sfeer te komen proeven: in de prachtige entourage van Rolduc van de vroege ochtend tot in de kleine uurtjes samen muziek maken of beluisteren. De Masterclassdocent is dit jaar de veelgevraagde Israëlische violist Shmuel Ashkenasi. Hij doceert op Rolduc jonge veelbelovende professionele strijkkwartetten uit Roemenie, Oekraïne en Japan. De masterclasses staan open voor publiek en zijn altijd een grote bron van inspiratie.

Het programma staat vanaf heden op www.orlandofestival.nl. De website wordt regelmatig voorzien van nieuws en eventuele aanpassingen in het festivalprogramma.



Ingezonden persbericht