Landschap Noord-Holland


Heiloo, 24 juni 2010

De bijzondere geschiedenis van de Eilandspolder
Vaarexcursie met uitleg over landschap en cultuurhistorie

Het is nauwelijks voor te stellen dat duizend jaar geleden het gebied tussen Alkmaar en Amsterdam een woest veengebied was. In die tijd trokken de eerste bewoners het gebied binnen om het in gebruik te nemen. De gids van Landschap Noord-Holland vertelt op zondag 4 juli van 10.00 - 12.30 uur tijdens een rondvaart hoe het landschap zich sinds die tijd heeft ontwikkeld. Onderweg besteedt hij ook aandacht aan de cultuurhistorie van dit prachtige gebied.

De Eilandspolder met dorpjes als Graft, De Rijp en Driehuizen is een van de mooiste landschappen die Noord-Holland kent. Het lijkt wel of de tijd is stil is blijven staan en weidevogels als grutto en kievit broeden er nog in grote aantallen. De gids vertelt over de komst van de eerste bewoners. Ze probeerden het moerasgebied door de aanleg van sloten geschikt te maken voor de landbouw. Dat lukte maar ten dele. De veenbodem daalde op sommige plaatsen meters door verdroging. Tegenwoordig is het gebied in gebruik voor de veeteelt. U krijgt eerst een korte inleiding over het gebied aan de hand van oude kaarten en foto's. Tijdens de vaartocht maken we een korte wandeling door het gebied. Deze vaartocht vindt ook plaats op zondag 18 juli van 10.00-12.30 uur.

Heeft u zin om mee te varen en te genieten van de prachtige Eilandspolder met mooie wolkenluchten? Dan is aanmelden nodig bij de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland via 088-0064455. De excursies worden gevaren in een open excursieboot, het kan soms koud zijn op het water. Startpunt is de Werkschuur De Molenaar van Landschap Noord-Holland. Deze ligt aan de Oudelandsedijk 1a, ten zuiden van het dorpje Driehuizen .De kosten bedragen ¤ 9,50 (Beschermers betalen ¤ 6,50 en kinderen tot 12 jaar ¤ 4,50). Meer informatie en routebeschrijvingen vindt u op www.landschapnoordholland.nl. Alle buitenactiviteiten in Noord-Holland staan op www.natuurwegwijzer.nl De Eilandspolder is een van de mooiste landschappen van Noord-Holland. Foto Henry Buter


Noot voor redacties