Landschap Noord-Holland


Heiloo, 1 juli 2010

Natuurgebied Ilperveld in volle bloei!
Vaar mee langs de mooiste planten aan de waterkant

Er staan nu een heleboel planten in bloei in het Ilperveld. De gids van Landschap Noord-Holland laat het graag zien op zondag 11 juli van 13.30 tot 15.30 uur. Hij maakt dan een vaartocht door dit prachtige natuurgebied.

Het moeras vergeet me nietje draagt z'n naam niet voor niets. Je verliest hem snel uit het oog tussen de andere planten. Het verschil met de moerasmelkdistel met z'n gele bloemen is heel groot. Die kan metershoog worden. Tijdens de rondvaart is er ook moeraswalstro te zien. Het is familie van lievevrouwebedstro, dat vroeger werd gebruikt om matrassen lekker te laten ruiken. Het koninginnekruid is een plant die veel insecten trekt, vooral bijen en dagvlinders. Een ervan is de atalanta. We zullen onderweg vast sint jansvlinders tegen komen. Dit jaar vliegen er enorm veel rond .Een bijnaam is bloeddropje vanwege de rode stippen op het lijf. De broedtijd is bijna voorbij maar vogels zien we altijd. Omdat de roerdomp jongen heeft is die druk aan het slepen met voedsel. Wie weet hebben we geluk en komen we deze bijzondere soort onderweg tegen. Deze excursie vindt ook plaats op zondag 18 en 25 juli, steeds van 13.30-15.30 uur.

Zin om mee te varen? Om zeker te zijn van een plaatsje in de boot is aanmelden bij de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland nodig, tel. 088-006 44 55. De kosten bedragen ¤ 9,50 per persoon, Beschermers betalen ¤ 6,50. Kinderen tot 12 jaar ¤ 4,50. Meer informatie op www.landschapnoordholland.nl. Trek waterdichte schoenen of laarzen aan en geschikte kleding. Het kan soms koud zijn op het water. U vindt het Bezoekerscentrum Ilperveld aan de Kanaaldijk 32A, 1121 NX Landsmeer. Neem vanaf de A10 afslag Landsmeer. De complete routebeschrijving vindt u op onze website. Navigatieadres: Van Beekstraat 331, Landsmeer. Volg daarna de borden. De sint jansvlinder is momenteel veel te zien in het Ilperveld. foto Ger Tik