Stichting Wakker Dier

Record Meeste Mensen in de Modderpoel
(18 juli 2010)

200 consumenten roepen vanuit de modder voor meer modderbaden voor varkens.

Ruim 200 mensen stappen vandaag om één uur samen in de modderpoel bij de biologische varkens van de Jofrahoeve in Esch. Deze 200 mensen reageerden op een oproep van Wakker Dier: doe mee met de Recordpoging Meeste Mensen in een Modderpoel. Binnen no-time was het modderbad volgeboekt. De diervriendelijke consumenten in de poel willen meer modder voor varkens, omdat nog teveel varkens in deze hitte in potdichte stallen zijn opgesloten. Zij zullen daarom andere consumenten vanuit de modder oproepen om in de winkel niet te kiezen voor kiloknallers, maar voor biologisch. Met andere woorden, om Wakkere Winkelaar te worden. Wakker Dier hoopt dat de varkens het bad durven delen met de 200 diervriendelijke consumenten.

De modderpoel in de Jofrahoeve heeft een eiland. Volgens boer Frank Wagenberg `een bounty eiland voor het Blue Lagoon gevoel van zijn varkens'. Dennis de zoon van de Jofrahoeve heeft de afgelopen weken met een vlot in de modderpoel gevaren om de varkens vast te laten wennen aan `vreemde eenden in de bijt'.

Het afgelopen jaar is er nog nooit zoveel diervriendelijk vlees verkocht. De verkoop van biologisch neemt toe, maar ook is er meer `tussensegment' vlees te vinden. Wakker Dier voert actie tegen het allergoedkoopste industrie vlees: de kiloknaller. Maar ook stimuleert zij consumenten om voor diervriendelijke producten te kiezen met de Wakkere Winkelaar. Dit is een wekelijkse email nieuwsbrief met daarin de diervriendelijke (EKO, twee- en drie Beter Leven sterren en vleesvervangers) van de 10 grootste supermarkten. De Wakkere Winkelaar heeft 15.000 inschrijvers.

De actie valt binnen een campagne van Wakker Dier: meer varkens naar buiten. Met dit mooie weer lijden 12 miljoen varkens in de dichte stallen van de vee-industrie. Vooral de moedervarkens in de vee-industrie hebben een zwaar leven: een aaneenschakeling van stangen, inseminatie, bevallen, meer stangen. Zij krijgt jaarlijks wel 25 biggen maar ziet er nooit een opgroeien. Biologische moedervarkens hebben toegang tot een weide en kunnen op warme dagen verkoeling zoeken in een modderpoel. Binnen deze campagne organiseert Wakker Dier ook jaarlijks de Mooiste Modderpoel Verkiezing en de Diervriendelijkste vegetarische BBQ voor biologische varkens. Wakker Dier zal zondag ook een promotiefilmpje maken voor varkenspoelen: door consumenten voor consumenten.

Wat: 200 mensen stappen bij biologische varkens in een modderpoel omdat zij vinden dat alle varkens in de modder horen

Wanneer: Zondag 18 juli, 13.00 uur. De dagplanning staat onderaan de mail.

Waar: De Jofrahoeve, Ruiting 4, 5296 KE Esch. Parkeren kan op het voetbalveld aan de Haarenseweg.

En verder: Bij de modderpoel staat een 12 meter hoge hoogwerker, om de 200 mensen van bovenaf te filmen/fotograferen

Pers is van harte uitgenodigd, ook om de lunch bij te wonen. Graag wel opgeven bij hanneke@wakkerdier.nl / 06 45 75 65 29