Politie Limburg-Zuid

Grensoverschrijdende actie op de Maas

Afgelopen zaterdag controleerden verschillende opsporingsdiensten van België en Nederland samen op de Maas. Deze internationale grensoverschrijdende controle vindt ieder jaar plaats. De controle is gericht het verminderen van overlast door recreanten en het aanpakken van de meest uiteenlopende overtredingen die men op het water en aan de waterkant tegenkomt.

Op de been waren mensen van de federale politie Luik, jachtopzichters uit België, lokale politie van Basse Meuse, Belgische milieupolitie, Rijkswaterstaat, gemeente Maastricht, Provincie Limburg, het Agentschap Telecom, de luchtvaartdienst van het KLPD, de gemeente Maastricht en de politie Limburg-Zuid.

Het controlegebied betrof het stroomgebied van de Maas tussen het Belgische Visé en Borgharen, het Albertkanaal, de Zuid-Willemsvaart, het Julianakanaal en alsmede de langs de Maas gelegen natuurgebieden Kleine Weerd, Hoge Weerd en Eijserbeemden. Ook de lokale visvijvers werden gecontroleerd.

In totaal werden 148 personen aan een controle onderworpen. De opsporingsambtenaren maakten in totaal 54 processen verbaal op. Het gaat dan vooral om overtredingen zoals:
Illegaal kamperen, zwemmen in de vaargeul van de vrachtvaart en verkeerde marifoons aan boord van plezierjachten. Ook is er bekeurd voor te snel varen en het niet op orde hebben van de papieren en van de veiligheidseisen aan boten. Illegaal vissen en illegaal kamperen leverde toch wel de meeste overtredingen op.

De politie Limburg Zuid spreekt van een geslaagde actie. Recreanten reageerden overwegend positief op de controles en juichte deze ook toe.

18-07-2010, Maastricht