Politie Groningen

Deze zomer extra controles op alcohol in verkeer

Alcoholcontrole en voorlichting op en rond Lauwersmeer

Provincie Groningen, 18-07-2010 o Met de tropische temperaturen van de laatste weken is het verleidelijk een (extra) biertje of wijntje te drinken. Op zich niet erg, behalve als een bestuurder nog wil deelnemen aan het verkeer. Daarom controleert Regiopolitie Groningen ook deze zomer extra op rijden onder invloed. Zaterdag controleerden de Groningse en Friese korpsen gezamenlijk met de Waterpolitie van het KLPD, het Staatsbosheer Lauwersoog, de Provincie Friesland en het BOB team van VVN Groningen en Friesland op en rondom het Lauwersmeer. Daarbij werd niet alleen het verkeer op de weg maar ook op het water gecontroleerd. Ook werden vissers gecontroleerd.

Controle op het water

Op het water werden van 54 schippers een blaastest afgenomen. Niemand had de limiet overschreden. Er werd twee keer proces-verbaal opgemaakt voor het varen zonder vaarbewijs op een snelle motorboot. Drie keer werd er geholpen bij het lostrekken van vaak door de wind vastgevaren schepen. Daarnaast werden er veertien bestuurders van snelle motorboten gecontroleerd. Vijftien mensen werden op het water gecontroleerd op overtreding van de visserijwetgeving, maar alles bleek in orde. De agenten maakten een keer proces-verbaal op voor het kite surfen ver buiten het toegestane gedeelte op het meer. Een medewerker van de Provincie Friesland ving de surfer aan de wal op.

Controle vissers aan land

Aan land werden zesentwintig vissers gecontroleerd. Een visser kreeg een boete voor het vissen met levend aas. Twee vissers kregen een proces-verbaal voor vissen zonder schriftelijke toestemming. Een laatste visser had zijn papieren niet voor elkaar en moet dat alsnog tonen op het politiebureau.

Controle verkeer aan land

In totaal moesten 1033 verkeersdeelnemers een blaastest ondergaan. Alle bestuurders ontvingen een BOB hanger. Twee automobilisten hadden te diep in het glaasje gekeken. Bij de blaastest bleek dat de ene bestuurder ruim 2,1 promille alcohol in het bloed had. De tweede automobilist had ruim 0,6 promille alcohol in het bloed. Van de eerstgenoemde bestuurder werd het rijbewijs ingevorderd en werd de auto in beslag genomen.

Er werden verder vijf bekeuringen uitgedeeld voor het overtreden van de maximum snelheid, twaalf boetes voor het niet dragen van de autogordel, een boete voor het hebben van een gladde band en een bekeuring voor het niet handsfree bellen. Daarnaast bleek dat een aanhangwagen te breed was en dat het trekkend voertuig geen opzetspiegels had. Ook was er een bestuurder die zijn kentekenbewijs niet kon tonen.

De politiecontroles op en rond het Lauwersmeer werden ondersteund door Bob-promotieteams van Veilig Verkeer Nederland die voorlichting gaven over de gevaren van alcohol in het verkeer. Er volgen deze zomer nog meer controles waarbij Regiopolitie Groningen en het Bob-promotieteam weggebruikers controleren en voorlichten. Alcohol is van invloed op het zicht, denkvermogen, reactievermogen en beweging van de bestuurder.

Nuchter aan het roer

De politie controleerde gisteren niet alleen op de weg, maar ook op het water. Daar gelden ook regels voor alcoholgebruik. Zo is het verboden een boot te besturen met een alcoholpromillage hoger dan 0,8 promille. Net als een weggebruiker is een schipper verplicht mee te werken aan een blaastest.