Ministerie van Defensie

Uruzgan in teken overdrachten

18 juli 2010, 13.56 uur

Uruzgan staat in het teken van
overdrachten en gezamenlijke patrouilles met Amerikaanse en Australische militairen. Behalve Kamp Holland zijn nu alle andere kampen en vooruitgeschoven posten overgedragen aan Amerikaanse, Australische of Afghaanse opvolgers.

De verantwoordelijkheid voor Camp Hadrian in Deh Rawod is vandaag overgedragen aan Amerikaanse opvolgers. Vandaag vond ook het allerlaatste konvooi plaats van Deh Rawod naar de Multinational Base Tarin Kowt met diverse voertuigen en ander Nederlands materiaal. Er zijn nu nog enkele Nederlanders in Deh Rawod om de opgedane kennis van de afgelopen 4 jaar over te dragen aan de Amerikanen.

Tabar

Afgelopen donderdag namen Amerikaanse opvolgers van de Combined Task Uruzgan de verantwoordelijkheid voor vooruitgeschoven post Tabar en het gebied Deh Rafshan West over. Na een korte ceremonie reden de Nederlandse mariniers, die de post permanent bezetten, voor een laatste keer de 10 kilometer lange route van Tabar terug naar de Multinational Base Tarin Kowt.

Op Tabar was het neerhalen van de Nederlandse vlag en het hijsen van de Amerikaanse vlag een indrukwekkend moment voor de mariniers die veel binding kregen met de post en het gebied. Generaal Kees van den Heuvel, commandant van de laatste Task Force Uruzgan, drukt de Amerikaanse opvolgers op het hart tijdens de patrouilles goed naar de behoeften bevolking te luisteren.

Civiel Vertegenwoordiger Jennes de Mol stelt: "De investeringen in dit complexe gebied hebben Nederland letterlijk bloed, zweet en tranen gekost. Nederland heeft onder andere zijn expertise op het gebied van waterhuishouding ingezet om de verschillende stammen nader tot elkaar te brengen, bijvoorbeeld via watershura's."

Goede overdracht

COP Tabar dat op een heuvel ligt was tot donderdag in handen van Nederlandse mariniers. Foto: ministerie van Defensie

De nieuwe commandant van de Combat Outpost (COP), kapitein King, die met vertrouwen aan de klus begint, vertelt: "Ik heb nog nooit zo'n goede overdracht gehad. Ik omarm mijn kameraden van de marinierscompagnie en ik verwacht dat mijn eigen mannen hier ook succesvol zullen optreden. Ik wil het gebied oppakken zoals de Nederlanders het achterlaten en de situatie verder verbeteren," zegt kapitein King.
COP Tabar is anderhalf jaar geleden gebouwd. Deh Rafshan ligt ten noorden van Tarin Kowt en ligt aan de monding van de Baluchi-vallei. Het is een gebied dat wordt gekenmerkt door armoede en droogte. Het Provinciaal Reconstructie Team heeft er een aantal projecten op het gebied van water uitgevoerd.

President Karzai

In de gebieden waar de Popolzai en Barakzai wonen, zijn goede resultaten geboekt. De Afghaanse president, Hamid Karzai, is ook een Popolzai. Mede daarom is de bevolking in het zuiden van de Deh Rafshan West bereid meer samen te werken met de Afghaanse overheid.

De Redeployment Task Force (RDTF) start 1 augustus, na de commando-overdracht van de Task Force Uruzgan aan de Amerikaans-Australische Combined Task Uruzgan. De RDTF is sinds begin juli in Uruzgan.

Logistieke afbouw

Op 5 juli leverde de eerste Nederlandse eenheid zijn spullen in Deh Rawod in en vanaf 8 juli zijn de eenheden in Tarin Kowt begonnen met het inleveren van materiaal. Er wordt uitgegaan van 450 voertuigen en goederen waarmee zo´n 2300 containers kunnen worden gevuld. De onderhandelingen met de coalitiepartners over de overname van goederen en voertuigen zijn in een afrondende fase