Politie Haaglanden

Persberichten 18 juli

Haaglanden, 18-07-2010

Politiehond Frits vindt verdachte steekincident Den Haag Politiehond Frits vond vrijdagavond 16 juli in het magazijn van een supermarkt aan de Westduinweg een 17-jarige jongen, die ervan verdacht wordt kort daarvoor een leeftijdsgenootje te hebben neergestoken.
Om 21.50 uur kreeg de politie een melding van een ruzie bij een supermarkt aan de Westduinweg. Daar aangekomen troffen de agenten het gewonde 17-jarige slachtoffer aan. De Hagenaar bleek in zijn been te zijn gestoken. Direct werd de omgeving afgezet en een onderzoek ingesteld. Omdat de verdachte volgens getuigen de supermarkt zou zijn ingevlucht, werd de hulp van politiehond Frits en zijn begeleider ingeroepen. Nadat het hele pand was doorzocht, vond de hond in het magazijn een luik, dat toegang gaf tot de kelder. In de kelder verstopt achter een luchtkoker vond Frits uiteindelijk de verdachte. De 17-jarige Hagenaar liep hierbij een bijtwond aan zijn been op. Nadat hij aan de verwonding was behandeld, werd hij ingesloten op het politiebureau. Het slachtoffer mocht na behandeling in het ziekenhuis naar huis. De recherche onderzoekt de zaak.

Inbreker op heterdaad betrapt
Den Haag Op de Nunspeetlaan hielden agenten zaterdagochtend 17 juli een 29-jarige Hagenaar aan voor de inbraak in een kapsalon. Om 04.30 uur meldde omwonenden dat zij braakgeluiden hoorden bij het pand. Daar aangekomen zagen agenten dat er een groot gat in de voordeur zat. Precies op dat moment kroop de verdachte door het gat naar buiten. Daar liep hij letterlijk in de armen van de agenten, die hem aanhielden. De Hagenaar werd ingesloten op een politiebureau.

Tieners aangehouden na brandstichting in slooppand Den Haag Politieagenten hielden zaterdagmiddag 17 juli drie tieners aan voor het stichten van een brandje in een slooppand aan de Beresteinlaan. Toen agenten rond 12.50 uur assistentie bij de bluswerkzaamheden verleenden, zagen zij dat er één jongen stond te kijken. Bij het zien van de agenten nam de jongen de benen. De agenten wisten de identiteit van de Hagenaar echter te achterhalen, evenals die van zijn twee vriendjes. Getuigen hadden het drietal kort voor de brand in en om het pand zien scharrelen. De jonge Hagenaars (11, 12 en 15 jaar) werden aangehouden en meegenomen naar een politiebureau. Daar werden hun ouders op de hoogte gebracht. Het drietal bekende enkele houten planken in brand te hebben gestoken en werd aangemeld bij HALT.

Auto-inbreker aangehouden
Den Haag Op de Soestdijksekade hielden agenten zaterdagochtend 17 juli een 23-jarige Hagenaar het plegen van een auto-inbraak. Rond 05.00 uur meldde een oplettende beveiligingsmedewerker van een bedrijf aan de Steenhouwersgaarde, dat er zojuist ingebroken was in een geparkeerde auto. De man kon bovendien een goede omschrijving geven van de auto waarin de inbreker was weggereden. Met die informatie gingen agenten direct in de omgeving op zoek; op de Soesdijksekade kregen zij de betreffende auto in het vizier en hielden zij de bestuurder aan. In de auto lag naast een heleboel gereedschap het navigatiesysteem dat bij de inbraak op de Steenhouwersgaarde was gestolen. De politie onderzoekt de mogelijke betrokkenheid van de Hagenaar bij andere inbraken.

Hennepkwekerij ontdekt en ontmanteld
Den Haag - Op de Erasmusweg werd zaterdagochtend 17 juli een hennepkwekerij ontmanteld. De kwekerij kwam aan het licht doordat er melding was gemaakt van wateroverlast. In de woning troffen agenten een actieve kwekerij met ruim 550 hennepplanten aan. De planten werden in beslag genomen, evenals de bijbehorende apparatuur. Ook werd er ook diefstal van stroom geconstateerd. Ecoloss ontmantelde de kwekerij. De politie onderzoekt wie er verantwoordelijk is voor de kwekerij.

Politie Haaglanden wijst nadrukkelijk op het gevaar van hennepkwekerijen. In veel gevallen is er sprake van illegaal stroomgebruik wat kan leiden tot brandgevaarlijke situaties. Hebt u vermoedens van een kwekerij bij u in de buurt, dan vragen wij nadrukkelijk contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Anoniem bellen met de meldlijn Meld Misdaad Anoniem kan uiteraard ook. Het nummer is 0800-7000.

Zonder helm, teveel gedronken én gestolen
Leidschendam Op De Tol hielden politieagenten vrijdagavond 16 juni een bromfietser staande, omdat hij geen helm droeg. Direct roken zij een sterke alcohollucht bij de jongen. Uit de blaastest bleek dat hij inderdaad teveel gedronken had; bij een tweede test op het politiebureau blies hij 475 ugl. De 19-jarige Zoetermeerder bleek echter niet eens in het bezit te zijn van een rijbewijs. Als klap op de vuurpijl stond de bromfiets waarop hij reed ook nog gesignaleerd alszijnde gestolen. Op het politiebureau had de man een hoop uit te leggen. Later moet hij dit ook nog voor de rechter doen. De politie onderzoekt de zaak.

Explosieven onschadelijk gemaakt
Wassenaar In een weiland bij een camping aan de Maaldrift werden zaterdagmiddag 17 juli zes mortiergranaten gevonden. De explosieven werden vermoedelijk opgegraven bij baggerwerkzaamheden. Medewerkers van de afdeling Wapens Explosieven en Narcotica (WEN) van Politie Haaglanden bekeken de explosieven, waarna de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) werd gewaarschuwd. De EOD maakte de granaten op het strand onschadelijk. Een deel van het strand werd hiervoor tijdelijk afgezet.

Laffe diefstal
Rijswijk Op de Steenlaan werd zaterdagmorgen 17 juli een 92-jarige man het slachtoffer van een babbeltruc. Twee vrouwen en een man spraken de bejaarde man rond 11.15 uur aan met de smoes dat er een vlek op zijn jas zat. Ze hielpen hem zogenaamd om de vlek van zijn jas te halen, waarna ze in de richting van de Herenstraat liepen. Pas daarna bemerkte de man dat hij zijn portemonnee miste. De politie onderzoekt de laffe diefstal. Volgens het slachtoffer gaat het om een drietal lichtgetinte verdachten, van tussen de 25 en 30 jaar oud. Ze zagen er verzorgd uit. Mensen die de daders aan de hand van het signalement herkennen of anderzijds informatie hebben over de diefstal, worden verzocht contact op te nemen met de recherche van Bureau Rijswijk op telefoonnummer 0900-8844.

Politie Haaglanden waarschuwt nadrukkelijk voor deze vorm van criminaliteit. Veel mensen denken dat dit hen niet zal overkomen''. Toch loopt iedereen - jong en oud - de kans om slachtoffer te worden van een babbeltruc. Het is dus zaak goed op te letten als u wordt aangesproken door een onbekende. Laat nooit zomaar een onbekende in uw woning binnen. Vraag om legitimatie en controleer dat. Laat de onbekende tijdens de controle buiten staan en doe (of laat) de voordeur dicht. Bewaar geen grote contante geldbedragen thuis en geef nooit uw pincode af. Ook niet als iemand van de bank of de politie belt of voor uw deur staat. Geen enkele officiële instantie zal u ooit om uw pincode vragen. Probeer zo snel mogelijk op te schrijven hoe de mensen eruit zagen die bij u aan de deur zijn geweest en bel onmiddellijk de politie, ook als ze niet bij u binnen zijn geweest. Het telefoonnummer is 0900-8844.

Overlastgevende jongeren
Westland/Monster Op de Madeweg hielden agenten vrijdagavond 16 juli een 56-jarige man uit Monster aan, die een groepje spelende jongens met harde hand een speeltuin uit wilde werken. Volgens de man veroorzaakten de jongeren overlast, waarop hij hen aansprak. Hierop ontstond een woordenwisseling en een handgemeen. Hierbij zou de man één van de jongens (14 jaar uit Monster) een kopstoot gegeven hebben en een andere jongen met zijn fiets in de bosjes hebben geduwd. De man werd aangehouden en na verhoor weer heengezonden. De man moet zich later voor zijn gedrag voor de rechter verantwoorden.

Beroving met geweld: politie zoekt getuigen
Delft Op het Felix Timmermanspad werd zaterdag 17 juli een 20-jarige Delftenaar beroofd van zijn mobiele telefoon en IPod. Even na middernacht fietste de jongen onder de tunnel door, toen hij door vier jongens belaagd werd. Ze schopten en sloegen hem, en namen zijn eigendommen mee. Van twee van zijn belagers kon het slachtoffer een signalement geven: de eerste dader was een negroïde jongen, van 18 tot 20 jaar, 1.90 m. lang, met kort haar en donkere kleding. De tweede jongen was eveneens een negroïde jongen, 18 tot 20 jaar, 1.70 m. lang. Ook hij droeg donkere, wijde kleding. Deze jongen droeg echter een opvallende grijze muts, met witte strepen. De politie is op zoek naar getuigen of mensen die anderzijds informatie hebben over de dader. Zij worden verzocht contact op te nemen met de recherche van Bureau Delft, op telefoonnummer 0900-8844.

Agressieve man aangehouden
Delft Omwonenden van de Balthasar van der Polweg belden zondagochtend 18 juli de politie, toen zij rond 03.30 uur een hoop geschreeuw op straat hoorden. Midden op straat zat een man boven op een vrouw, en probeerde haar keel dicht te knijpen. Politieagenten gingen er direct op af en overmeesterden de man. De 27-jarige Delftenaar verzette zich hevig en was zich ook erg agressief tegen de agenten. De man werd ingesloten op het politiebureau. De recherche onderzoekt de zaak. De aanleiding voor de mishandeling ligt in de relationele sfeer.

Politie zoekt getuigen beroving
Zoetermeer Een 17-jarige jongen werd zaterdagnacht 17 juli het slachtoffer van een beroving. Rond 01.00 uur werd de Zoetermeerder op de Voorweg (aan de kant van het Ir. Veltplein) belaagd door een jongen, die hem onder bedreiging van een wapen - dwong mee te lopen naar een pinautomaat aan het Herenwaard. Daar moest het slachtoffer geld pinnen. Pas ter hoogte van het Kerkebos liet hij de jongen gaan. Daarna rende de verdachte richting de Bossenbuurt. Behalve het gepinde bedrag nam hij ook de Iphone en portemonnee van het slachtoffer mee. Het gaat om een negroïde jongen van ongeveer 19 jaar. Hij droeg een jas met wit/paarse mouwen en een capuchon met dezelfde kleuren. Daaronder droeg hij een pet. De politie onderzoekt de zaak en is op zoek naar getuigen. Mensen die de verdachte aan de hand van het signalement herkennen of anderzijds informatie hebben over de beroving, worden dringend verzocht contact op te nemen met de recherche van Bureau Zoetermeer op telefoonnummer 0900-8844. Ook zou de recherche graag in contact komen met mensen die de jongen en zijn belager zaterdagnacht rond 01.00 uur hebben zien lopen, van de Voorweg naar het Herenwaard.

Schoten blijken afkomstig van luchtbuks
Zoetermeer Op het Mahoniehout namen politieagenten vrijdagavond 16 juli een luchtbuks in beslag, nadat geschrokken omwonenden rond 18.00 uur hadden gemeld dat zij schoten hoorden. De agenten stelden een onderzoek in en troffen een 36-jarige Zoetermeerder met een luchtbuks in zijn tuin aan. Naar eigen zeggen had de man op blikjes geschoten. Hij werd aangehouden en deed afstand van de luchtbuks. De man moet zich later voor de rechter verantwoorden.