Ingezonden persbericht

Nuenen, 17 juli 2010

Aardappelontbijt voor meer dan 100 vrijwilligers in pyjama

Vincent van Goghcentrum 'Vincentre' opent de deuren

Op zondag 18 juli gaan de deuren van Vincentre , het nieuwe Vincent van Goghcentrum in het Brabantse Nuenen, voor het eerst open voor publiek. Het Vincentre geeft bezoekers een goed beeld van hoe Vincent van Gogh van 1883 tot 1885 in Nuenen leefde en werkte. In die periode schilderde hij een kwart van al zijn werken, waaronder zijn eerste meesterwerk 'De aardappeleters'. Bezoekers van het centrum hebben de mogelijkheid om in Nuenen zo'n 20 typische Van Goghplekken te bezoeken. Ter gelegenheid van de opening schoven zaterdagochtend 17 juli ruim 100 vrijwilligers aan bij een speciaal aardappelontbijt.

Het Vincentre is gevestigd in het oude, volledig gerenoveerde raadhuis aan De Berg in het centrum van Nuenen. Er is gebruik gemaakt van moderne technieken om de bezoeker de tijd van Vincent van Gogh te laten beleven. Zo zijn er 'sprekende portretten', kan men dwalen door levensgrote schilderijen en kijken naar een indringende film over het ontstaan van de aardappeleters.

http://www.vangoghvillagenuenen.nl/het-vincentre.aspx

Nuenense aardappeleters

Zo'n 150 vrijwilligers zijn de afgelopen tijd druk geweest met de realisatie van het Vincentre en zij zullen zich ook de komende tijd voor het centrum blijven inzetten. Om hen te bedanken, zijn zij uitgenodigd om zaterdag 17 juli in een Happy Streetpyjama aan te schuiven bij een speciaal aardappelontbijt. Tijdens dit ontbijt konden zij onder andere luisteren naar bijdragen van directeur Simone van der Heiden en naar John Körmeling, de Eindhovense architect die voor de lopende wereldtentoonstelling in Shanghai het Nederlandse paviljoen 'Happy Street' ontwierp.

Openluchtmuseum
In Van Gogh Village Nuenen zijn 16 informatiezuilen aanwezig op plaatsen die door Van Gogh zijn getekend of geschilderd. Hiertoe behoren onder andere molen De Roosdonck, de H. Clemenskerk, het voormalig wevershuis Pieter Dekkers, de Opwettense watermolen en het standbeeld van Van Gogh in het park. Bezoekers kunnen dus letterlijk op plekken gaan staan waar Van Gogh vroeger ook heeft gestaan en daarmee in zijn voetsporen treden.

INFORMATIE
Lees hier het volledige persbericht (pdf).

HIGH RES beeldmateriaal van fotograaf Jerry Voorjans (rechtenvrij te gebruiken mits vermelding van naam fotograaf).



Ingezonden persbericht