Gemeente Doetinchem

Schaapskudde klaar voor tweede ronde

Persbericht, 14 juli 2010

Op maandag 19 juli vertrekt de herder met zijn schaapskudde vanaf de Torontostraat naar het voormalig Azc-terrein aan de Christoffelstraat. Hij brengt de kudde zo weer terug naar het beginpunt van de begrazingsroute. De schapen beginnen vervolgens aan de tweede begrazingsronde van dit jaar.

Begin april gaf wethouder Loes van der Meijs de aftrap voor het derde seizoen schapenbegrazing in Doetinchem. De schapen hebben de route dit jaar nu eenmaal in zijn geheel gelopen en zijn klaar voor de tweede ronde. De herder vertrekt aankomende maandag omstreeks 9 uur met zijn schaapskudde vanaf de Torontostraat. Naar verwachting komt hij rond 11 uur aan op het Azc-terrein aan de Christoffelstraat.

De looproute

De kudde loopt maandag in ongeveer twee uur van de Torontostraat naar de Christoffelstraat. Ze worden langs de Wijnbergseweg en de Stokhorstweg geleid, waarna ze via de nieuwe brug de Oude IJssel oversteken. Ze vervolgen hun route via de Energieweg en de Keppelseweg en steken dan over naar de 2e Loolaan. Via de Kruisbergseweg bereiken ze vervolgens hun eindbestemming aan de Christoffelstraat. Vanaf hier beginnen de schapen weer opnieuw aan hun begrazingsroute.

De schaapskudde

De kudde bestaat uit circa 250 schapen en wordt geleid door een herder met een hond. Ieder terrein wordt 2 tot 3 keer per jaar begraasd. Afhankelijk hoe hoog het gras staat kan de herder bepalen de schapen langer of korter op een plek te laten grazen. De schapen pakken eerst de sappige grassen aan, waardoor de bloemen en kruiden kans hebben op ontwikkeling.

Innovatief maaien

Begrazen is een duurzame, milieuvriendelijke manier van groenonderhoud. Deze vorm van innovatief maaien draagt bij aan de ecologische ontwikkeling; flora en fauna hebben er baat bij. Door schapen een paar keer per jaar kortstondig als grasmaaier in te zetten verschraalt de bodem. Hierdoor krijgen andere plantensoorten een kans en ontstaat er meer variatie in de begroeiing.

Persberichten