NCRV

Schepper & Co

Pesten

Maandag 19 juli 2010

17.09 uur, Nederland 2

Pesten is van alle tijden, maar pesten vanachter je pc is helemaal van nu.

De 15-jarige Phoebe Prince uit Massachusetts pleegde op 14 januari zelfmoord nadat ze hevig gepest was, zowel op school als digitaal. Deze week werd bekend dat haar negen pesters hiervoor worden aangeklaagd. In Nederland pleegde vorige maand David Isarin (15) zelfmoord. Hij werd hevig gepest vanwege zijn hazenlip en autisme. Incidenten als deze zijn uitzonderingen, maar pesten en anoniem treiteren via hyves, msn en twitter lijkt bijna normaal.

Jacobine Geel praat met psycholoog Bob van der Meer. Hij heeft zich gespecialiseerd in het fenomeen pesten. Volgens hem wordt pesten niet goed aangepakt: âHet zijn vaak de gepesten die hun gedrag moeten veranderen door middel van bijvoorbeeld weerbaarheidstherapie. Maar veel beter zou zijn juist de pesters aan te pakken.â

Verder is te gast Marlou van Veen, die als kind jarenlang werd gepest en vertelt welke gevolgen dat heeft gehad in haar latere leven.

In de rubriek âDe zeven hoofdzondenâ komt Henk de Velde aan het woord over afgunst.

Dit programma is eerder uitgezonden op maandag 12 april 2010.

De rubriek âDe zeven hoofdzondenâ is nieuw. Iedere week trekt een gast een kaart met daarop één van de zeven hoofdzonden. In deze rubriek leggen ze uit wat die zonde in hun situatie voor hen betekende.