Ministerie van Financiën

Tonnageregime zeescheepvaart uitgebreid

Nieuwsbericht | 16-07-2010 | Belastingplan 2010 c.a.

Minister De Jager van Financiën heeft het tonnageregime voor de zeescheepvaart uitgebreid. Het tonnageregime is uitgebreid met de vervoersactiviteiten van kabelleggers, pijpenleggers, onderzoeksschepen en kraanschepen. De maatregel is bedoeld om Nederland aantrekkelijk te houden als vestigingsplaats voor rederijen.

Op basis van het tonnageregime mogen reders kiezen voor een forfaitaire (vaste) vaststelling van de hun winst, waardoor ze over het algemeen minder winstbelasting hoeven te betalen. Een belangrijke voorwaarde voor het toepassen van deze faciliteit is dat de schepen vanuit Nederland worden beheerd. Daarnaast geldt de voorwaarde dat het schip de vlag voert van één van de lidstaten van de EG of van de EER.

De uitbreiding van het tonnageregime was opgenomen in het Belastingplan 2010. De Europese Commissie heeft de maatregel beoordeeld op mogelijke staatssteunaspecten en bepaald dat deze verenigbaar is met de interne markt. De maatregel wordt in het Staatsblad van 16 juli gepubliceerd en treedt bij Koninklijk Besluit met terugwerkende kracht per 1 januari 2010 in werking.