Academisch ziekenhuis Maastricht

CIRO+ wordt bv Publicatiedatum: 19-07-2010 Bron: Stafdienst Communicatie Auteur: Stafdienst Communicatie Datum: 19-07-2010

Het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) en Proteion Thuis Horn willen van CIRO + in Horn hét expertisecentrum voor chronisch orgaanfalen maken voor Zuidoost-Nederland. Om de organisatie slagvaardiger te maken is daarom voor een andere rechtsvorm gekozen. Vanaf vandaag is CIRO+ een BV, een besloten vennootschap.

De handtekeningen daartoe zijn vanmiddag gezet door drs. G.J.H.C.M. Peeters, voorzitter van de Raad van Bestuur van het azM en M. M.T. Wijers, voorzitter van de Raad van Bestuur van Proteion Thuis.

CIRO+ biedt integrale behandeling van patiënten met een complexe zorgvraag op het gebied van chronisch orgaanfalen, zoals COPD en hartfalen. In combinatie met deze zorgfunctie manifesteert het Centrum voor Chronisch Orgaanfalen zich steeds nadrukkelijker als kennis- of expertisecentrum. CIRO+ is een samenwerking tussen zorginstelling Proteion Thuis en het azM. De afgelopen jaren zijn in samenwerking met zes andere ziekenhuizen nieuwe, innovatieve zorgconcepten in de markt gezet. Innovatie vormt de basis voor het bedrijfsconcept van CIRO+. De focus ligt op de ontwikkeling van expertise tijdens de behandeling van patiënten, en het op basis van die expertise innoveren van zorgprogramma's. Daarbij wordt een belangrijke rol gezien voor technologieën die zorg op afstand mogelijk maken (zogenoemde E-health). In de nieuwe rechtsvorm zal CIRO+ meer vrijheid van handelen krijgen, hoewel nog steeds onder de vleugels van de samenwerkende partners Proteion Thuis en het azM. De zeggenschap en de economische aspecten van het centrum zullen in de nieuwe rechtsvorm sneller en krachtdadiger kunnen worden opgepakt. CIRO+ zal overigens samenwerking blijven zoeken met andere partners in de zorg om de kwaliteit van de primaire functies zo groot mogelijk te laten zijn. De samenwerking is gericht op wederzijdse versterking. CIRO+ omvat momenteel de volgende functies: Program development centre Het program development centre is gericht op het verbeteren van zorgconcepten. Het samenbrengen van interne expertise met externe trends zorgt voor het innovatieve vermogen van CIRO+. Het Centrum voor Chronisch Orgaanfalen wil niet alleen een motor zijn voor innovatie in de zorg, maar ook bijdragen aan innovatie op het terrein van de gezondheidstechnologie, biomedisch onderzoek en onderzoek op het gebied van de life sciences. Data centre Het data centre vormt de infrastructuur voor het verzamelen, verwerken, opslaan en analyseren van gegevens en biospecimens afkomstig van patiënten van CIRO+ en zijn netwerk. Niet alleen meetwaarden worden verzameld, maar ook biosamples, zoals bloedmonsters. De koppeling van deze biosamples aan de patiënt- en procesgegevens zorgt voor een zeer complete verzameling aan onderzoeksgegevens die zeer waardevol zijn voor wetenschappelijk onderzoek en program development. Academisch centrum voor ademhalingsondersteuning Patiënten met chronisch orgaanfalen aan de longen of het hart hebben vaak tevens last van slaap- en ademhalingsstoornissen. Dat fenomeen wordt co-morbiditeit genoemd. CIRO+ beschikt al over een slaapcentrum, maar bouwt dit momenteel uit tot een volwaardig academisch centrum voor ademhalingsondersteuning. Op deze manier wordt er een optimale setting gecreëerd voor de behandeling van patiënten die hieraan lijden, en voor kennisontwikkeling.